
De lat moet hoger in het onderwijs
In minstens één grote stad moet op het centrale plein een Standbeeld voor de Onbekende Leerkracht worden opgericht, schrijft Hendrik Tratsaert in zijn woord vooraf bij het onderwijsnummer van de lage landen.
www.de-lage-landen.com
Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland
In minstens één grote stad moet op het centrale plein een Standbeeld voor de Onbekende Leerkracht worden opgericht, schrijft Hendrik Tratsaert in zijn woord vooraf bij het onderwijsnummer van de lage landen.
Van systemisch lerarentekort tot afnemende taalvaardigheid: het onderwijs in Vlaanderen en Nederland kampt met gelijkaardige problemen. Wat kunnen ze van elkaar leren? Twee onderwijsspecialisten aan het woord.
De gedroomde grensoverschrijdende samenwerking komt moeizaam van de grond door juridische hobbels en niet altijd welwillende overheden.
Er hangt een crisisgevoel in de hogescholen, in Vlaanderen zowel als in Nederland. Want hoe degelijk hun opleidingen ook zijn, hogescholen moeten vechten: voor centen, voor studenten, voor waardering.
Leerkrachten en leerlingen zien dat hun scholen de tijdgeest meehebben. ‘Voor ouders is kunstonderwijs een positieve keuze geworden.’
De overheid moet buiten de schooldeur blijven, zo dachten en denken velen in het Nederlandse onderwijs. Het gevolg daarvan is dat de overheid nauwelijks grip heeft op de scholen en de problemen niet kan aanpakken.
Het is essentieel dat er weer een verbinding voor goederentreinen komt tussen de Antwerpse haven en het Ruhrgebied, vindt België. Maar Nederland, waar het tracé ook passeert, zien ze de zin er niet van in.
De filosoof wijst op de noodzaak van sociale en maatschappelijke inbedding voor wie zich wil ontwikkelen tot een autonome en authentieke persoon.
Nu Vlaanderen zijn canon heeft, vergelijkt historicus Rolf Falter die met de Nederlandse versie. Beide canons leveren vooral losse verhalen op die de geschiedenis nog te veel bekijken vanuit de huidige staatkundige verbanden.
Amsterdam krijgt een nieuw Slavernijmuseum, want het verhaal van de Nederlandse slavenhandel móét verteld worden. Maar de maatschappelijke discussie is pittig.
Antoni van Leeuwenhoek stierf driehonderd jaar geleden. Dat vormt de aanleiding voor boeken en een tentoonstelling die het leven van een eigenzinnige pionier en het begin van de microbiologie belichten.
De roze driehoek, die Duitse homo’s in de kampen moesten dragen, groeide uit tot een universeel symbool van homofobie.
Balthasar Bekker rekende in de zeventiende eeuw radicaal af met bijgeloof en moest zich daar de rest van zijn leven voor verantwoorden. Bart Leeuwenburgh toont in zijn nieuwe boek dat Bekkers inzichten ook nu van nut zijn.