Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Over ons

de lage landen is een tijdschrift en een website van de Vlaams-Nederlandse culturele instelling Ons Erfdeel vzw. We brengen context bij kunst, taal, geschiedenis, literatuur en maatschappelijke ontwikkelingen uit de Lage Landen.

Ons erfdeel illu banner web

Missie

Ons Erfdeel vzw biedt kwalitatieve informatie en reflectie over de culturele en maatschappelijke ontwikkelingen in de Lage Landen, en voorziet die van commentaar. Dat doen we voor een Nederlandstalig en een anderstalig publiek, op een kritische, onafhankelijke manier, eigenzinnig, met respect voor de traditie.

We bouwen bruggen tussen de vele Nederlandssprekenden wereldwijd en al wie interesse heeft in de cultuur van de Lage Landen.

Deze missie realiseren we door artikelen, tijdschriften en boeken in gedrukte en in digitale vorm uit te geven, in het Nederlands, Frans en Engels.

Daarnaast organiseren we evenementen in binnen- en buitenland.

Gebouwonserfdeel
De redactie van Ons Erfdeel vzw in Rekkem

Ontstaan

In 1957 richt Jozef Deleu het tijdschrift Ons Erfdeel op. Het blad heeft succes en daarom wordt eind jaren zestig van de vorige eeuw een professionelere opzet noodzakelijk. Om die reden wordt in 1970 de Stichting Ons Erfdeel opgericht. Deze culturele instelling is in levensbeschouwelijk en politiek opzicht volledig onafhankelijk en krijgt zowel in Nederland als in Vlaanderen wettelijke erkenning.

In juni 1972 brengt Ons Erfdeel vzw het Franstalige blad Septentrion op de markt en in 1976 volgt het tweetalige jaarboek De Franse Nederlanden/Les Pays-Bas Français. In 1993 verschijnt de eerste aflevering van het Engelstalige jaarboek The Low Countries.

Daarnaast publiceert de instelling tal van boeken in verschillende talen over aspecten van de cultuur van Nederland en Vlaanderen.

Het financiële beheer en de materiële onderbouw van Ons Erfdeel vzw zijn gescheiden van de redactionele activiteiten. De schakel tussen het bestuur van de instelling en de redacties van de uitgaven is de gedelegeerd bestuurder, die ook de hoofdredacteur is van alle publicaties. Jozef Deleu is gedelegeerd bestuurder en hoofdredacteur tot 30 april 2002. Hij wordt in beide functies opgevolgd door Luc Devoldere.

Vanaf 2007 is Ons Erfdeel vzw ook actief op het internet. Eerst krijgen de tijdschriften en jaarboeken een eigen blog waarop de culturele actualiteit van Nederland en Vlaanderen op de voet wordt gevolgd. Later worden ook e-boeken uitgegeven en kan men zich ook abonneren op een digitale versie van de tijdschriften.

Op 1 april 2019 startte Ons Erfdeel vzw met drie websites: www.de-lage-landen.com, www.les-plats-pays.com en www.the-low-countries.com. Zij brengen dagelijks informatie over de cultuur van de Lage Landen.

Om de site www.de-lage-landen.com en het blad Ons Erfdeel beter op elkaar af te stemmen heet Ons Erfdeel vanaf 2020 (63ste jaargang) de lage landen.

Eind 2020 is Luc Devoldere met pensioen gegaan. Hendrik Tratsaert volgt hem op als gedelegeerd bestuurder en hoofdredacteur.

Wie is wie

Hendrik Tratsaert

hoofdredacteur
mail

Tom Christiaens

adjunct-hoofdredacteur
& eindredacteur
the low countries
mail

Tomas Vanheste

adjunct-hoofdredacteur
mail

Eva Debruyne

zakelijk coördinator

mail

Pieter Coupé

eindredacteur tijdschrift
de lage landen
mail

Peter Vanwijnsberghe

eindredacteur website
de lage landen
mail

Hans Vanacker

eindredacteur
Septentrion
mail

Evelyne Ledoux-Beaugrand

eindredacteur
les plats pays

mail

Gijsbrecht Ostyn

hoofd marketing
en communicatie
mail

Luna Ganne

communicatiemedewerker
mail

Bestuursorgaan Ons Erfdeel vzw

voorzitter: Jan Schinkelshoek
afgevaardigd bestuurder: Hendrik Tratsaert
bestuursorgaan: Danny De Raymaeker, Henriette Louwerse, Annick Schramme, Ingrid van Engelshoven, Katrijn Van Hauwermeiren, René van Stipriaan, Stijn Vercamer
algemene vergadering: bestuursleden + Luc Boghe, Geert Bourgeois, Axel Buyse, Bart Caron, Tom Christiaens, Bert De Graeve, Sieghild Lacoere, Hilde Laga, Nico Lucas, Tomas Vanheste
erevoorzitter: Herman Balthazar

Ons Erfdeel is een vereniging zonder winstoogmerk naar Belgisch recht.

Redactieraden

samenleving: Samira Bendadi, Johan Braeckman, Hind Fraihi, Doruntina Islamaj, Dorien Kouijzer, Jasmijn Post, Miriam Rasch, Marian Rijk
geschiedenis: Marnix Beyen, Anne-Lot Hoek, Elwin Hofman, Lotte Jensen, Anne-Laure Van Bruaene
taal: Steven Delarue, Miet Ooms, Geertje Slangen, Marc van Oostendorp, Marten van der Meulen
kunst: Saskia Bak, Lisa De Visscher, Claudine Hellweg, Gert Meesters, Manfred Sellink, Lieven Van Den Abeele, Lisa Wiegel, Karin Wolfs
literatuur: Kim Andringa, Daniel Cunin, Heleen Debruyne, Maarten Dessing, Robin Goudsmit, Lisa Rooijackers, Anne Sluijs, Anne van den Dool, Bart Van der Straeten, Maria Vlaar
De Franse Nederlanden: Elien Declercq, Philippe Ducourant, Melissa Farasyn, Bart Noels

Onze partners

Met deze Vlaamse en Nederlandse partners werken wij graag en veel samen. Wil u ook samenwerken? Laat het ons weten.

Taalunie

deBuren

De Brakke Grond

Overbruggen (het portaal voor Vlaams-Nederlandse culturele uitwisseling)

Nederlands Letterenfonds

Literatuur Vlaanderen

Internationale Vereniging voor Neerlandistiek

CODART

DutchCulture

Kunstenpunt

Folio

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.