Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

VL ⇄ NL

Levensavond
VL ⇄ NL Wieland De Hoon
9 min leestijd

De magische museumformule die emotie heet

Steeds meer zetten musea de kunst van het verhalen vertellen in om een band met het publiek te smeden en hun maatschappelijke relevantie zichtbaar te maken. Vlaamse musea kijken daarbij regelmatig naar Nederland, waar de aandacht voor publieksparticipatie en inclusie al langer sterk is.

Wolhandkrab header
Voor abonnees
VL ⇄ NL Karin Wolfs
10 min leestijd

Invasie van de waterloopstropers

Wat de Chinese wolhandkrab is voor Vlaanderen, is de Amerikaanse rivierkreeft voor Nederland: een uit de hand gelopen importprobleem dat de lokale flora en fauna om zeep helpt. Onderzoekers uit de Lage Landen werken nu samen om de exoten een halt toe te roepen.

Met laaglandse groet
Dix heures artikel
VL ⇄ NL Tomas Vanheste
5 min leestijd

Oog voor mensen in de luwte

Geprezen zij wie de blik van kind en volwassene kan combineren. Een nieuwe VL⇄NL-nieuwsbrief, over kunstenaars met oog voor mensen die zich weinig aantrekken van wat als hip en succesvol geldt en over echte en vermeende mijlpalen in de Vlaams-Nederlandse samenwerking.

Jeroen van Bergeijk c Keke Keukelaar Ammy Singh Pexels
Voor abonnees
samenleving Pascal Verbeken
7 min leestijd

Undercover in de kelder van de arbeidsmarkt

Journalist Jeroen Van Bergeijk ging aan de slag in tal van ‘kutjobs’ aan de onderkant van de arbeidsmarkt: zwaar, laaggeschoold, slecht betaald werk. ‘Ik begrijp nu beter waarom mensen op Wilders stemmen.’

Met laaglandse groet
Lezen Nobel
VL ⇄ NL Tomas Vanheste
5 min leestijd

De literatuur, het ondergeschoven kindje

De literaire uitgeverijen hebben het moeilijk, maar de politieke en financiële aandacht voor het lezen en de literatuur blijft gering. Een nieuwe VLNL-nieuwsbrief, over de noodzaak de literaire sector te ondersteunen en over twisten en verschillen tussen Nederland en Vlaanderen.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.