
Poëzie die wil leven: berichten uit Paul van Ostaijens ‘Bezette stad’ en uit de besmette stad van vandaag
Dichteres Iduna Paalman gaat in dit Paul van Ostaijen-jubileumjaar op zoek naar de zeggingskracht van zijn dichtbundel Bezette stad.
www.de-lage-landen.com
Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland
In dit dossier vind je de belangrijkste verhalen uit ons archief over Paul van Ostaijen.
Dichteres Iduna Paalman gaat in dit Paul van Ostaijen-jubileumjaar op zoek naar de zeggingskracht van zijn dichtbundel Bezette stad.
Toen ik voor de eerste keer een gedicht van hem las, had ik geen idee dat ik twee jaar later in Antwerpen door dezelfde straten als hem zou wandelen.
Met Besmette Stad, het multimediaproject van deBuren, geven meer dan 60 Vlaamse en Nederlandse kunstenaars een antwoord op de coronacrisis. Ze laten zich inspireren door Van Ostaijens 'Bezette Stad'.
125 jaar geleden werd Paul van Ostaijen geboren en een eeuw geleden verscheen zijn meesterwerk 'Bezette Stad'. Het manuscript daarvan is onlangs onverwacht opgedoken en aangekocht door de Vlaamse overheid.
Het artistieke antwoord van Annelies Verbeke en Sanneke van Hassel op de coronacrisis. Met dank aan deBuren en 'Bezette Stad' van Paul van Ostaijen.
Het artistieke antwoord van Anke Verschueren op de coronacrisis, geïnspireerd op het gedicht 'Eenzame stad' van Paul van Ostaijen.
Het artistieke antwoord van Lucky Fonz III op de coronacrisis, geïnspireerd op het gedicht 'Bedreigde stad' van Paul van Ostaijen.
Het artistieke antwoord van Benno Barnard op de coronacrisis, geïnspireerd op het gedicht 'Stad Stilleven' van Paul van Ostaijen.
Het artistieke antwoord van Lieke Marsman op de coronacrisis, geïnspireerd op het gedicht 'Verlaten Forten' van Paul van Ostaijen.
Recensie van: Koen Peeters, Pascal Verbeken, Peter Holvoet-Hanssen, Koen Broucke, Miavoye. Op bedevaart naar Paul van Ostaijen, De Bezige Bij Antwerpen, 2014, 194 p.
Bespreking van het gedicht “Polderlandse Arkadia” van Paul van Ostaijen.
De eigenzinnige positie van Van Ostaijen in de Vlaamse modernistische kringen van na de Eerste Wereldoorlog wordt als uitgangspunt genomen voor deze bijdrage, waarin de auteur probeert de politieke en artistieke essentie te geven van Van Ostaijens standpunten. Daartoe schetst hij een tijdsbeeld in breed perspectief, om vanuit een kunsthistorische context (invloeden, stromingen, andere dan literaire disciplines) de evolutie in Van Ostaijens opvatting over kunst te schetsen. Essentieel daarin is zijn streven naar de uiteindelijke doelstelling van de kunst, zijnde de \Unio Mystica\"."
Recensie van: YVES PETRY, Mijn leven als foetus, Voetnoot, Amsterdam, 2010, 48 p; PAUL VAN OSTAIJEN, Vijf grotesken, Voetnoot, Amsterdam, 2010, 150 p; STEFAN HERTMANS, Je portret, Voetnoot, Amsterdam, 2010, 64 p; ERWIN MORTIER, Een ontsnappingskunstenaar, Voetnoot, Amsterdam, 2010, 64 p; PAUL WILLEMS, De nevelkathedraal, Voetnoot, Amsterdam, 2010, 96 p; JAN VAN LOY, Weltschmerz voor dummies, Voetnoot, Amsterdam, 2010, 48 p
Naar aanleiding van het Van Ostaijen-jaar zijn er verschillende interessante publicaties verschenen over de dichter. In deze bijdrage wordt een drietal van deze publicaties gepresenteerd. \Paul van Ostaijen 1896-1928: wegwijzers naar de werkelijkheid\". Kroniek Geert Buelens en Georges Wildemeersch. Catalogus Dirk Aerts en Marc Somers, Petraco-Pandora/Snoeck-Ducaju & Zoon, s.l., 1996, 198 p. José Boyens, \"De genesis van Bezette Stad: 'Ik spreek met de mannen en regel alles wel'. Brieven van Oscar Jespers aan Paul van Ostaijen over het ontstaan van Bezette Stad en de Antwerpse groepering van het Sienjaal\", Pandora, Antwerpen, 1995, 214 p. Marc Reynebeau, \"Dichter in Berlijn. De ballingschap van Paul van Ostaijen (1918-1921\"), Globe, Groot-Bijgaarden, 1995."
Gerrit Borgers, \Paul van Ostaijen, een documentaire\"."
Hadermann probeert de term \grotesk\", die Van Ostaijen zelf omschreef als \"een klownerij zonder samenhang\", naar inhoud en vorm nader te omschrijven. Hij gebruikt hierbij de theoretische werken over Van Ostaijen van Snoeck, Beekman en Uyttersprot. Tot slot overloopt hij nog eens de verschillende mensentypes die voorkomen in Van Ostaijens grotesken."
De auteur geeft enkele nieuwe inzichten met betrekking tot het oeuvre van Paul van Ostaijen en de ontwikkeling daarvan. Op Van Ostaijens verzet tegen de bourgeoisie en haar kunst is al vaker gewezen, maar het is nog nooit het voorwerp geweest van systematisch onderzoek. Dat is nog veel minder het geval met de ongemakkelijke verhouding van de dichter tot de massa en de \massacultuur\". Dit artikel zet voor een dergelijk onderzoek enkele bakens uit."
Over het gedicht \Tot wie spreek ik heden?\" (Verzameld Werk, Poëzie 1, p. 362)."