de franse nederlanden

Het openbaar vervoer over de grens heeft vooral meer voluntarisme nodig
Amper vijf procent van het grensoverschrijdende verkeer gebeurt met het openbaar vervoer. De grootste rem is de ruimtelijke ordening van de grensstreek. Alleen een voluntaristisch beleid kan daar iets aan doen.

Flor Barbry’s Volkstoneel brengt al sinds 1955 theater voor de Vlamingen in Frankrijk
Bijna zeventig jaar speelt Flor Barbry’s Volkstoneel voor Frans-Vlaanderen theater voor de mensen aan de andere kant van de schreve. Maar heeft dit gezelschap nog een toekomst? Wim Chielens zocht het uit.
Verborgen hoekjes

‘Louise vertelt’: een kunsthistorische wandeling door Ieper met Louise De Hem als gids
Naar aanleiding van de 100ste sterfdag van kunstschilder Louise De Hem (1866-1922) heeft Ieper een gegidst wandelparcours uitgestippeld.

Het verhaal van de ‘Visscherbende’: het carnaval in Duinkerke gaat terug op de Vlaamse IJslandvaart
In Duinkerke en omgeving trekken carnavalsvierders drie maanden lang de straat op. De festiviteiten stammen uit de tijd van de Vlaamse IJslandvaart.
Frans-Vlaams

Hoe een voetbalwedstrijd een Vlaamse steekvlam veroorzaakte in Noord-Frankrijk
De bekerwedstrijd van het kleine Pays de Cassel tegen misschien wel de beste ploeg van Europa, Paris Saint-Germain, is uitgegroeid tot een feest van de Vlamingen in Frankrijk. Welke betekenis moeten we daaraan geven?

Bruno Bonduelle (1933-2022): ondernemer, auteur en bestrijder van landsgrenzen
Bruno Bonduelle was een van de meest iconische figuren van Noord-Frankrijk. Een portret van de man die in het najaar van 2022 overleed in Marcq-en-Barœul.
Sporen van oorlog in Noord-Frankrijk

De Wellington-steengroeve: een stad twintig meter onder de grond in Arras
Voor de laatste etappe in onze reeks over de slagvelden van Noord-Frankrijk duiken we onder de grond. De Wellington-steengroeve is een verbazingwekkende getuigenis van de gevechten tijdens de Eerste Wereldoorlog.
LAAC in Duinkerke viert 40ste verjaardag met expo die generaties verbindt
Het LAAC in Duinkerke bestaat 40 jaar. Bij die gelegenheid confronteert het hedendaagse kunstenaars met werk uit de eigen collectie.
Onbegrensd

De nieuwe tramlijnen rond Rijsel houden ook rekening met Roubaix en Tourcoing, maar niet met België
Het netwerk van het openbaar vervoer in en rond Rijsel wordt uitgebreid met nieuwe tramlijnen. Kan de regio haar achterstand tegenover andere grote en middelgrote Franse steden inhalen? En hoe zit het met het grensoverschrijdend verkeer?

De gesneuvelden van Notre-Dame-de-Lorette
Er zijn weinig plaatsen die zo krachtig de rampzalige gevolgen van een gewapend conflict symboliseren als Notre-Dame-de-Lorette. Het is Frankrijks grootste nationale necropolis.

De beste stukken van 2022 over de Franse Nederlanden
Ook dit jaar brachten we bijna wekelijks artikelen over de Franse Nederlanden. Dit is onze keuze van de beste verhalen van 2022 over deze grensstreek.

Wido Bourel stelt vragen over Frans-Vlaanderen die de nieuwsgierigheid opwekken
Wido Bourel toont al jaren een grote belangstelling voor Vlaanderen, in het bijzonder Frans-Vlaanderen. In zijn boek ‘Flandre: des questions qui dérangent’ prikkelt hij de nieuwsgierigheid van de lezer.

TAMAT in Doornik plaatst textielkunst en wandtapijten in de schijnwerpers
Het museum TAMAT in Doornik is geheel gewijd aan wandtapijten en textielkunst, een industrie die de stad ooit wereldberoemd maakte.

In Étaples kwam men niet vechten, maar zieken verzorgen en doden begraven
Duizenden Britse soldaten vonden er eeuwige rust, maar in dit kamp was er in 1917 ook een interne opstand.

De oude douanepost van Callicanes gaat tegen de vlakte
Na een kwarteeuw leegstand wordt de oude grenspost op de weg van Poperinge naar Steenvoorde afgebroken. Wat er in de plaats komt, ligt nog niet in detail vast.

Duizend jaar Sint-Winoksabdij: monniken, martelaars en manuscripten
In 1022 werd in Sint-Winoksbergen een nieuwe benedictijnerabdij opgericht. Duizend jaar later blijven hier slechts enkele ruïnes van over, maar in de stadsbibliotheek van Sint-Winoksbergen wordt nog altijd een belangrijk manuscript bewaard van een van de beroemdste bewoners.

Dit duinenfort moest Duinkerke beschermen tegen aanvallen over land en vanaf zee
De volgende episode in onze reeks over oorlogs- en strijdplaatsen in Noord-Frankrijk brengt ons naar het Fort des Dunes – het Fort van de Duinen.

De Belgische migratie drukte een stevige stempel op de Rijselse regio
De bloeiende textielindustrie in de regio Rijsel oefende een grote aantrekkingskracht uit op Belgische arbeiders. Maar niet iedereen was enthousiast over deze migratie.

De Sint-Jozefkerk in Roubaix, een thuis voor Vlaamse migranten
De videoreeks ‘Verborgen hoekjes’ toont weinig bekende bezienswaardigheden nabij de Belgisch-Franse grens. In Roubaix brengen we een bezoek aan de pas gerestaureerde Sint-Jozefkerk, “l’Eglise des flamands”. Dit pareltje van de neogotiek werd ontworpen door Jean-Baptiste Bethune.

Wordt Nederlands naast Vlaams opgenomen in het Openbaar Bureau voor Regionale Talen?
Émilie Ducourant pleit ervoor zowel Vlaams als Nederlands op te nemen in een nog op te richten openbaar bureau voor de West-Vlaamse taal en cultuur in Hauts de France.