kunst

De zeventiende-eeuwse tulpenliefde van fotograaf Bas Meeuws
De Nederlandse fotograaf Bas Meeuws zet de traditie van bloemstillevens uit de Gouden Eeuw voort. Vooral de doeken van Hans Bollongier inspireren hem.

De vijf beste verhalen van dit jaar over kunst
Van Diamanda La Berge Dramm tot Jan van Eyck: onze vijf beste verhalen over kunst van dit jaar.
Op de schouders van de Oude Meesters

Brandt ons huis af? ‘De zaak Shell’ van Nuyens en De Wit
Het theaterstuk De zaak Shell doet niet alleen een beroep doet op het begrip van de toeschouwer, maar ook op zijn persoonlijke verantwoordelijkheid.

Zelfs in zijn ernstigste rollen schemert bij Hans Kesting het plezier door
Hans Kesting, een van Nederlands grootste acteurs, zag de première van zijn monoloog Wie heeft mijn vader vermoord gedwarsboomd door de virusuitbraak. Later bleek de monoloog, ook elders, een genre bij uitstek om toch theater te kunnen blijven maken.
Gezichten van eenzaamheid

De grafisch ontwerper als bevrijder van de kijker: Jan van Toorn
Grafisch ontwerper, mediaresearcher, designtheoreticus, publicist en methodoloog Jan van Toorn (1932-2020) heeft een unieke positie in de internationale ontwerperswereld.

De heldere lijn in de Nederlandse protestmuziek vervaagt
Nederlandstalige protestmuziek leek lang een sterk, solidair links front te vertegenwoordigen. Sinds de val van de Muur is dat beeld vertroebeld. In de hiphop zijn wel uitgesproken stemmen actief, al is het activisme er minder eenduidig.
Vergeten Vrouwelijke Schilders

De eeuwige oosterling. Een biografie van performer Indra Kamadjojo
In Indra, een wajangleven geeft Lizzy van Leeuwen de kameleontische performer Indra Kamadjojo de plaats die hij verdient in de theaterdansgeschiedenis.

Een echte grande dame. Over het leven van actrice Elisabeth Andersen
Ze was misschien wel de grootste Nederlandse actrice van de 20ste eeuw. Brigit Kooijman schreef een boek over haar, gebaseerd op de vele gesprekken die ze met haar voerde.
Jan van Eyck

De kleuren van Maria
De hoofdconservator van de Universitaire Bibliotheken Leiden zoekt voor ons een paar minder bekende verzamelingen uit, collecties die hem verwonderen.

‘Kunst moet als een teek zijn’ - Frie Leysen (1950-2020)
De Franstalige journalist Guy Duplat kende Frie Leysen goed en schreef voor ons een portret van deze veeleisende, visionaire vrouw. ‘Dat je je publiek respecteert betekent nog niet dat je gaat pleasen.’

In de schaduw van de groten. Een biografie van componist Joseph Ryelandt
David Vergauwen geeft de lezer het gevoel op de eerste rij te zitten bij een imaginaire film over de Brugse componist Joseph Ryelandt (1870-1965).

Ik ben eenzaam dus ik besta
Schrijfster en beeldend kunstenaar Nicole Montagne gaat op zoek naar ‘verbeelde eenzaamheden’ bij onder meer Hopper, Spilliaert en het onbekende meisje uit de Seine.

De terreur van de lach: eenzaamheid in de film
De lach is als sociaal wenselijk verschijnsel het toonbeeld van geluk. Maar wat als die lach niet vol te houden is?

Melvin Moti’s afdalingen in de droomwereld
Een paar jaar geleden kreeg Melvin Moti (1977) eindelijk de kans om een speelfilm te maken. Dreamlife (2020) is een zinsbegoochelende dwaaltocht door de thema’s en fascinaties die al langer door het oeuvre van de Rotterdamse kunstenaar spoken. Nog tot 10 januari in Museum De Pont in Tilburg.

De tekeningen van Benoît van Innis laten je ‘grimlachen’ om deze bizarre coronatijd
Kunstenaar en cartoonist Benoît van Innis maakte tijdens de lockdown dagelijks een tekening die hij naar enkele vrienden zond. Die tekeningen werden samengebracht in een tentoonstelling en in een boek.

Half om te lachen, half om te huilen: de postironische pop van Willy Organ, MEROL en co
Er trekt een postironische golf door de Nederlandstalige muziek. Maar wat houdt dat netelige begrip precies in?

Breda Photo 2020 toont het beste beeld van deze barre tijden
Corona, klimaat en populisme passeren de revue, maar er is ook ruimte voor werken die emancipatie en empowerment centraal stellen.
De binnenste en buitenste werkelijkheid van Filip Vervaet
Vervaet gaat een druk najaar tegemoet, met onder meer twee solo-exposities waarin de binnen- en buitenwereld door elkaar lopen.

‘Coup de Ville - Chasing Flowers’ in Sint-Niklaas: een delicaat boeket kunstenaars
Het kunstenparcours biedt een blik op thema’s zoals groei en natuur, maar belicht ook verlies en kwetsbaarheid.

De Bourgondiërs pronken met hun miniaturen in een nieuw museum
Na een verborgen bestaan van 600 jaar zijn de pareltjes van de Vlaamse miniatuurkunst eindelijk te zien in een nieuw museum op de Brusselse Kunstberg.