Publicaties

De Franse Nederlanden

Over het noorden van Frankrijk en de betrekkingen van deze streek met het Nederlandse taalgebied. Deze rubriek is de opvolger van het jaarboek De Franse Nederlanden-Les Pays-Bas Français dat 43 jaar lang in het Nederlands en het Frans informatie bracht over dat deel van de historische Nederlanden dat sinds het einde van de zeventiende eeuw in Frankrijk ligt.

Cambrai
geschiedenis Jean-Yves Méreau
11 min leestijd

Over een beroemde mythe

De Spaanse invasie en bezetting zou een grote invloed hebben gehad op de Zuidelijke Nederlanden. Jean-Yves Méreau ontkracht deze hardnekkige mythe. Hij ontkent zelfs de Spaanse invasie.

Musée-de-Flndre-binnen
Voor abonnees
11 min leestijd

Het musée de Flandre, een bezienswaardigheid

Het Musée de Flandre in Cassel is op korte termijn uitgegroeid tot een van de belangrijkste musea in de regio. De directrice van het museum, Sandrine Vézilier-Dussart, somt de redenen van dit succes op, maar geeft vooral haar persoonlijke visie op de toekomst van het Musée de Flandre.

Francois_Boucq
Voor abonnees
10 min leestijd

Wat je niet kunt doen, moet je tekenen

François Boucq is een van de belangrijkste Franse stripauteurs. Hij werd in 1955 in Rijsel geboren. In 1998 werd hij bekroond met de Grote prijs van de stad Angoulême, de belangrijkste Europese oeuvreprijs voor stripmakers. Chris Bulcaen stelt het werk van Boucq voor.

Boeren-op-de-grens
Voor abonnees
maatschappij Filip Boury
11 min leestijd

Boeren op de grens

Schrijven over de landbouw in de grensoverschrijdende Westhoek is moeilijk, omdat grensoverschrijdende informatie ontbreekt. Filip Boury beschrijft de landbouw in deze grensregio.

Foto-Milis
geschiedenis Ludo Milis
17 min leestijd

De Franse Nederlanden of Frans-Vlaanderen

De Franse Nederlanden, Frans-Vlaanderen, de Zuidelijkste Nederlanden, Zuid-Vlaanderen of gewoonweg Vlaanderen: een handvol namen voor het gebied dat nu officieel en saai Nord-Pas-de-Calais heet. Die namen dekken elkaar niet totaal, maar ze zijn alle wel de weerspiegeling van wisselende historische omstandigheden: begrenzingen die afgedwongen werden door oorlogen en vastgelegd in verdragen, wisselende identiteiten en diffuse saamhorigheid. Welke lading dekken deze begrippen en hoe verhouden ze zich ideologisch?

1-Cogghe-Combat-de-coqs-en-Flandre
Voor abonnees
maatschappij Dirk Vandenberghe
10 min leestijd

En de haan, hij vocht dapper voort

Hanengevechten zijn, uitzonderlijk, nog altijd toegestaan in de departementen Nord en Pas-de-Calais. Het is er een oude traditie die vandaag echter langzaam maar zeker uitsterft. Dirk Vandenberghe ging na hoe het er vandaag mee gesteld is. Hij ging ook naar kampen kijken en zag onder de aanwezigen ook heel wat fans uit België.

4-Gravelines-plan-relief
geschiedenis François Hanscotte
11 min leestijd

Vauban en de Noordzee

Hoe dacht Vauban over kustverdediging? Ook al besefte de architect het belang van de zee, toch stond in zijn militaire visie het vasteland centraal.

West-Vlaams
Voor abonnees
18 min leestijd

Onderwijs van het Nederlands of van het Vlaams?

In het noorden van Frankrijk woedt al enige tijd een polemiek over het gebruik van het Vlaams in het onderwijs. Dorian Cumps, die belast is met een inspectieopdracht van het onderwijs van het Nederlands in Frankrijk, neemt een pragmatisch standpunt in en toont in zijn artikel aan dat het mogelijk is om bij wijze van toenadering enkele aspecten van het Vlaams in een reeks Nederlandse lessen te integreren.

Chambres-des-merveilles
4 min leestijd

Het huis van de verzamelaar

Museum Benoît De Puydt in Belle (Bailleul) vernieuwde zijn inrichting grondig voor de expo 'Wonderkamers'. Welkom in het huis van de 19de-eeuwse verzamelaar Benoît De Puydt.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische betaling. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met philippe.vanwalleghem@onserfdeel.be