Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Woede is een creatieve kracht voor debutanten Nele Van den Broeck en Tiemen Hiemstra
0 Reacties
podcast De Eerste Keer
literatuur

Woede is een creatieve kracht voor debutanten Nele Van den Broeck en Tiemen Hiemstra

In de podcast De Eerste Keer zijn telkens twee schrijvers te gast die onlangs een romandebuut uitbrachten. In de tweede aflevering onderzoeken Tiemen Hiemstra en Nele Van den Broeck wat hen dreef om hun debuutromans W. en Iemand anders te schrijven, en hoe goed je jezelf en anderen kunt kennen.

W. (Das Mag) van Tiemen Hiemstra (1991) draait rond Olaf, zijn ex-vriendin Hilde en de afwezige W. Vanuit het oogpunt van Olaf proberen we te ontdekken of W. nu vertrokken of vermist is. Via een collage aan herinneringen beschrijft Hiemstra de kroniek van hun haast symbiotische vriendschap.

In Iemand anders (Horizon) wordt Sandra van de ene op de andere dag in een andere rol gedwongen. Nele Van den Broeck (1985) beschrijft de bij momenten erg grappige speurtocht van een vrouw die opnieuw haar weg zoekt in het leven.

Verdwijnen speelt een cruciale rol in de beide verhalen. “Er zit een verlangen in de mens om niet gedefinieerd te zijn. Dat is destructief: daarmee maak je jezelf tot op zekere hoogte kapot”, zegt Hiemstra.

In Iemand anders maakt Georg met een brief een einde aan “twaalf jaar seksuele exclusiviteit en grotendeels beheerst samenwonen”, waarna Sandra’s wereld instort. Voor die brief greep Van den Broeck terug op persoonlijke ervaringen. “Wraak is een fantastisch motiverende kracht. Je hebt zoveel discipline nodig om een roman te schrijven dat je op zoek moet naar wat je motiveert. Dat kan fascinatie of nieuwsgierigheid zijn, maar bij de aanvang van dit boek was het voor mij vooral woede. Van alle fases in het rouwproces vind ik woede de meest productieve.”

Verder in deze aflevering deelt Peter Terrin, die in 1998 debuteerde met de verhalenbundel De code, tips en ervaringen. “Wacht lang genoeg voordat je debuteert. Probeer afstand te nemen van je manuscript – leg het een half jaar aan de kant, en lees het dan opnieuw. En wanneer het dan verschenen is, moet je het loslaten.”

De Eerste Keer

In de podcastreeks De Eerste Keer zijn telkens twee schrijvers te gast die onlangs een romandebuut uitbrachten. Met journalisten Anouk van Kampen en Dirk Vandenberghe praten ze over de drang om te schrijven, het maakproces van hun debuten, en de verhalen die ze nog willen vertellen.

De podcast biedt schrijvers ook een platform om onderling ervaringen uit te wisselen. In elke aflevering blikt een bekende auteur terug op zijn of haar debuut. Hoe is die roman ontvangen, welke gevoelens houdt de schrijver daaraan over? Heeft hij of zij tips voor beginnende auteurs?

Recensies

De podcast De Eerste Keer is een aanvulling op de bestaande gelijknamige rubriek op de website van de lage landen.

De Eerste Keer is nu te beluisteren op de belangrijkste podcastplatforms: Spotify, Soundcloud, Apple en Google Podcasts.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.