Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

‘Voorbij het menselijke perspectief kijken’: Bronzen Uil-winnaar Ramy El-Dardiry en de andere genomineerden over de verhalen achter hun debuten
0 Reacties
© Evy Ottermans
© Evy Ottermans © Evy Ottermans
podcast De Eerste Keer
literatuur

‘Voorbij het menselijke perspectief kijken’: Bronzen Uil-winnaar Ramy El-Dardiry en de andere genomineerden over de verhalen achter hun debuten

Ramy El-Dardiry wint de Bronzen Uil voor het beste Nederlandstalige debuut van 2023. In een speciale editie van de podcast De Eerste Keer spraken journalisten Anouk van Kampen en Dirk Vandenberghe hem en de vijf andere genomineerden live tijdens de uitreiking.

“Als een mozaïek, ondoorgrondelijk van dichtbij, openbarend van verderaf. Het vertelplezier spat letterlijk en figuurlijk alle richtingen uit.” Tijdens het literaire festival Het Betere Boek benoemde juryvoorzitter Peter Van den Eede de poëtische, soms wat donkere debuutroman van Ramy El-Dardiry tot het beste literaire debuut van 2023. El-Dardiry ontving een cheque ter waarde van €10.000. De publieksprijs ging naar De beesten van Gijs Wilbrink.

Voor de uitreiking spraken journalisten Anouk van Kampen en Dirk Vandenberghe met de zes genomineerden, tijdens een live uitzending van de podcast De Eerste Keer. Angelo Tijssens, Maral Noshad Sharifi, Gijs Wilbrink, Jante Wortel, Ramy El-Dardiry en Lieven Stoefs vertelden over de verhalen achter hun boeken.

Op de vraag waar de auteurs inspiratie putten, kwamen de antwoorden uit diverse hoeken. Aan Amerikaans fotografe Nan Goldin waardeert Tijssens hoe ze kijkt naar pijn en daar de mooist mogelijke vorm voor probeert te vinden. Wortel vindt gevoelens van oprechtheid en rauwheid in de boeken van onder meer Karl Ove Knausgård.

In Tussen morgenzee en avondland geeft El-Dardiry een stem aan de stad Alexandrië. Inspiratie daarvoor vond hij in een essay van Amitav Ghosh, waarin de Indiase schrijver oproept “om na te denken over niet-menselijke perspectieven”, aldus El-Dardiry. “We zijn zo geneigd om meteen voor het menselijke perspectief te gaan. Daar moeten we voorbij durven te kijken.”

“Als beginnend schrijver is het fijn om gezien te worden en gelezen te worden op een wat diepere manier”, zegt El-Dardiry in een eerste reactie na de uitreiking. “Het is een grote aanmoediging om door te gaan met schrijven. Hier haal ik heel veel energie uit. Ik kan alleen maar heel dankbaar zijn.”

Beluister hier de podcast met een interview met de zes genomineerden, een snapshot van de uitreiking en een kort interview met Ramy El-Dardiry.

De Eerste Keer

In de podcast De Eerste Keer zijn twee schrijvers te gast die onlangs een romandebuut uitbrachten. Met journalisten Anouk van Kampen en Dirk Vandenberghe praten ze over de drang om te schrijven, het maakproces van hun debuten, en de verhalen die ze nog willen vertellen.

De podcast biedt schrijvers ook een platform om onderling ervaringen uit te wisselen. In elke aflevering blikt een bekende auteur terug op zijn of haar debuut. Hoe is die roman ontvangen, welke gevoelens houdt de schrijver daaraan over? Heeft hij of zij tips voor beginnende auteurs?

Recensies

De podcast De Eerste Keer is een aanvulling op de bestaande gelijknamige rubriek op de website van de lage landen. Via deze link lees je alle recensies van de genomineerde debuten voor de Bronzen Uil 2023.

De Eerste Keer is nu te beluisteren op Spotify, Soundcloud, Apple Podcasts en Google Podcasts.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.