Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

‘Fictie kan niet fout zijn’: Guillaume Van der Stighelen en Hanan Faour over hun romandebuten
0 Reacties
podcast De Eerste Keer
literatuur

‘Fictie kan niet fout zijn’: Guillaume Van der Stighelen en Hanan Faour over hun romandebuten

In de podcast De Eerste Keer zijn telkens twee schrijvers te gast die onlangs een romandebuut uitbrachten. In deze aflevering blikken Hanan Faour en Guillaume Van der Stighelen terug op het ontstaansproces van hun romans Schervenstad en Rozeke.

Hanan Faour (1998) schreef met Schervenstad het boek dat ze zelf had willen lezen toen ze tien jaar jonger was. “Ik was toen vooral op zoek naar boeken waarin ik mezelf kon herkennen”, vertelt de Nederlands-Libanese auteur in De Eerste Keer. “Als ik werk las van mensen met een migratieachtergrond, kon ik me daar vaak niet aan spiegelen. Dat werd geschreven door Marokkaanse of Turkse mannen van middelbare leeftijd.”

Met Rozeke debuteert Guillaume Van der Stighelen (1955) op zijn 67ste als fictieschrijver. Voordien schreef hij reclameteksten voor zijn bureau Duval Guillaume, en verzorgde hij columns en opiniestukken in de krant. Van der Stighelen zag zichzelf eerst niet als fictieschrijver.

Rozeke was bijna klaar voordat ik dat idee serieus ben beginnen te overwegen.” Op de vraag of fictie schrijven hem moeilijker viel dan reclameslogans bedenken, antwoordt Van der Stighelen: “Reclame schrijven is veel meer werken. Fictie gaat vanzelf. Je schrijft het en het is er. Fictie kan niet fout zijn.”

Verder in de aflevering spreekt Lara Taveirne over haar in 2014 verschenen debuut De kinderen van Calais (Manteau). Aanvankelijk was er weinig aandacht voor haar werk, tot ze de Debuutprijs (nu De Bronzen Uil) won. “Pas vanaf dan begon ik mezelf te zien als schrijver.”

Maar het zelfvertrouwen dat je je terecht aanmeet, kan zich tegen je keren, zegt Taveirne. “Een schrijver ben je nooit. Je moet iedere keer vanaf nul beginnen. Dit is mijn advies aan beginnende auteurs: neem je beroep serieus. Eis ruimte en tijd op voor je werk, ga desnoods een week in een klooster schrijven, zoals ik dat deed.”

De Eerste Keer

In de podcastreeks De Eerste Keer zijn telkens twee schrijvers te gast die onlangs een romandebuut uitbrachten. Met journalisten Anouk van Kampen en Dirk Vandenberghe praten ze over de drang om te schrijven, het maakproces van hun debuten, en de verhalen die ze nog willen vertellen.

De podcast biedt schrijvers ook een platform om onderling ervaringen uit te wisselen. In elke aflevering blikt een bekende auteur terug op zijn of haar debuut. Hoe is die roman ontvangen, welke gevoelens houdt de schrijver daaraan over? Heeft hij of zij tips voor beginnende auteurs?

Recensies

De podcast De Eerste Keer is een aanvulling op de bestaande gelijknamige rubriek op de website van de lage landen.

De Eerste Keer is nu te beluisteren op de belangrijkste podcastplatforms: Spotify, Soundcloud, Apple en Google Podcasts.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.