Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Debutanten Caroline van Keeken en Gijs Wilbrink over de kunst van nét genoeg vertellen
0 Reacties
podcast De Eerste Keer
literatuur

Debutanten Caroline van Keeken en Gijs Wilbrink over de kunst van nét genoeg vertellen

In de podcast De Eerste Keer zijn telkens twee schrijvers te gast die onlangs een romandebuut uitbrachten. In de derde aflevering praten debutanten Caroline van Keeken (Avondmensen) en Gijs Wilbrink (De beesten) over de literaire functies van familie, streek en dialect – en over de vraag: hoeveel geef je als verteller prijs?

In Avondmensen (Alfabet) schetst Caroline van Keeken (1988) op subtiele wijze een portret van een ongelukkig, disfunctioneel gezin. Het verhaal ontspint zich nadat Boris is teruggekeerd naar huis. Zijn vader Simon en zijn zus Alice vinden dat hij hulp nodig heeft, maar daar is niet iedereen het mee eens. Hoe krampachtiger de gezinsleden proberen houvast te vinden, hoe verder ze van elkaar verwijderd raken.

De beesten (Thomas Rap) van Gijs Wilbrink (1984) is een weids uitgesponnen familie-epos dat doet denken aan William Faulkner of Jonathan Franzen. Het speelt zich af in de Nederlandse regio Achterhoek, te midden van motoren, stropers, nertsenfokkerijen en handeltjes die het daglicht niet kunnen verdragen. In dit grensland groeit Tom Keller op, jongste telg van de beruchtste familie van de streek, en gezegend met een van God gegeven talent voor de motorcross. Als hij jaren later plotseling verdwijnt, komt zijn opstandige dochter terug naar haar geboortegrond om hem te zoeken, met een dramatische familiereünie tot gevolg.

Verder in deze aflevering blikt Lize Spit terug op haar debuut Het smelt. “Het grootste cadeau dat je van een lezer kunt krijgen, is dat hij je bevestigt in je auteurschap. Dat je mag schrijven. Ik had nooit verwacht dat er een plek voor mij zou zijn in de literatuur.”

De Eerste Keer

In de podcastreeks De Eerste Keer zijn telkens twee schrijvers te gast die onlangs een romandebuut uitbrachten. Met journalisten Anouk van Kampen en Dirk Vandenberghe praten ze over de drang om te schrijven, het maakproces van hun debuten, en de verhalen die ze nog willen vertellen.

De podcast biedt schrijvers ook een platform om onderling ervaringen uit te wisselen. In elke aflevering blikt een bekende auteur terug op zijn of haar debuut. Hoe is die roman ontvangen, welke gevoelens houdt de schrijver daaraan over? Heeft hij of zij tips voor beginnende auteurs?

Recensies

De podcast De Eerste Keer is een aanvulling op de bestaande gelijknamige rubriek op de website van de lage landen.

De Eerste Keer is nu te beluisteren op de belangrijkste podcastplatforms: Spotify, Soundcloud, Apple en Google Podcasts.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.