Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Evenement: Nieuwkomers in het Noorden

Op woensdag 5 oktober om 19u30 presenteren we het augustusnummer 2022 van de lage landen in het Frans Hals museum (Haarlem) met een lezing van professor Hein Klemann. Schrijf je hier in.

Themanummer van 'de lage landen'

Het nieuwe nummer van de lage landen opent met het dossier ‘Nieuwkomers in het Noorden’ naar aanleiding van de tentoonstelling Nieuwkomers. Vlaamse kunstenaars in Haarlem (1580-1630), waarmee het Frans Hals Museum dit najaar uitpakt. We onderzoeken migratie naar en binnen de Lage Landen. Welke invloed hadden de zuidelijke inwijkelingen op Haarlem? Hoe verging het de Belgische vluchtelingen in Nederland tijdens WOI? Hoe ‘Vlaams’ is de standaardtaal? En hoe gaan de Lage Landen nu om met migratie?

HIER vind je meer informatie over het nummer.

Lezing door Hein Klemann

Op de presentatie van ons themanummer geeft professor economische geschiedenis Hein Klemann een lezing over Vlamingen in Haarlem. Vluchtelingen uit de zuidelijke Nederlanden speelden een rol in de bloei van Haarlem tussen 1580 en 1630, dat is bekend. Onduidelijk is hoe groot hun bijdrage aan die opleving nu precies was. En in wat voor een stad kwamen de Vlamingen terecht?
Hein Klemann neemt ons mee naar een veelgeplaagd Haarlem in een tumultueus tijdsgewricht. De binnenstromende Vlamingen waren er niet alleen gewilde vaklui, maar dienden ook als pionnen in een politiek-strategisch machtsspel.

Praktisch

De lezing vindt plaats op woensdag 5 oktober om 19u30 in Studio H in locatie HOF van het Frans Hals Museum in Haarlem (Groot Heiligland 62, Haarlem). Nadien biedt de lage landen een borrel aan. Het einde van de avond is voorzien om 22 uur. De plaatsen zijn beperkt dus snel inschrijven is de boodschap. Dat kan via deze link.

Wil je voor de lezing ook de tentoonstelling bezoeken? Dat kan! Het Frans Hals Museum is geopend tot en met 17 uur. Let wel: een museumbezoek is niet inbegrepen in het avondprogramma.

Met steun van de Diplomatieke Vertegenwoordiging van Vlaanderen in Nederland.
Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.