Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

À vos marques: samenspel!

De nieuwe nummers van de lage landen en Franstalig zustertijdschrift Septentrion verkennen de relatie tussen sport, kunst en samenleving. Op woensdag 7 december om 19u30 presenteren Ons Erfdeel en deBuren beide edities met een discussie tussen gastsprekers uit Nederland en België, geleid door Gui Polspoel. De toegang is gratis, inschrijven kan HIER.

Sport is emotie, sport is competitie, sport is rivaliteit. Allemaal waar, maar sport is ook een spiegel van de maatschappij. Nu de ogen van de wereld zijn gericht op Qatar voor het WK voetbal trekken de nieuwe nummers van de tijdschriften de lage landen en Septentrion heldere lijnen tussen sport, kunst en samenleving. deBuren en Ons Erfdeel nodigden gastsprekers uit Nederland en België uit voor een verdiepende discussie. Het gesprek is tweetalig Nederlands-Frans (met tussentijdse samenvatting in de andere taal).

Waarom ziet België het Nederlands elftal altijd als de ultieme rivaal van de Rode Duivels terwijl Nederland vooral wil concurreren met Duitsland? Hoe is dat historisch te verklaren en heeft de ‘gouden generatie’ van het Belgische voetbal daaraan iets kunnen veranderen? En hoe zit het met de rivaliteit België-Frankrijk? Wat is het verband tussen sport en (nationale) identiteit?

Verder gaan we in op het opvallende succes van vrouwelijke sporters in Nederland. Hoe is dat te verklaren en kan België daarvan iets opsteken? En tot slot vragen we ons halverwege het WK in Qatar af of het voetbal, met zijn vele initiatieven rond community building, de wereld kan redden – of toch een beetje beter maken.

Tijdens de avond treedt dichter/performer Anne Bosveld op met een speciaal voor de gelegenheid geschreven tekst.

Meer info over de sprekers:

Gui Polspoel (moderator) - voormalig sportjournalist, televisiepresentator en politiek journalist.

Harm Kaal - universitair hoofddocent aan het departement Geschiedenis van de Radboud Universiteit Nijmegen, waar hij onderzoek doet naar onder meer de interactie tussen sport en politiek.

Anne Bosveld - schrijver, dichter en spoken word-performer. In 2020 nam ze deel aan de jaarlijkse Schrijfresidentie van deBuren. Ze speelde eerder profvoetbal bij FC Twente en het Nederlands Jeugdelftal en was actief als bokser.

Rodrigo Beenkens - sportjournalist en commentator bij de Franstalige omroep RTBF

Bieke Purnelle - freelance journaliste en blogster met een grote liefde voor sport, in het bijzonder wielrennen. Ze werkt al directeur voor het Kenniscentrum voor gender, feminisme en gelijke kansen RoSa.

Afspraak op woensdag 7 december om 19u30 bij deBuren in Brussel. Helemaal gratis, na inschrijving. Reserveer HIER je plek.

HIER vind je alle informatie over het nummer van de lage landen en HIER staat alles over Septentrion.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.