Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Une identité discursive de l'entre-deux. Louis Richard, marionnettiste belge de Roubaix
0 Reacties
Voor abonnees

Une identité discursive de l'entre-deux. Louis Richard, marionnettiste belge de Roubaix

(Elien Declercq) De Franse Nederlanden - Les Pays-Bas Français - 2010, nr 35, pp. 171-187

Dit is een artikel uit ons papieren archief

Het marionettentheater had in de negentiende eeuw een zeer belangrijke plaats in het Noorderdepartement. De opkomst van de bioscoop bezorgde het echter de doodsteek. Toch bestaat er nog één marionettentheater in Roubaix: Théât'Louis. De oprichter, Louis Richard, was afkomstig uit Brugge en kwam zich in de tweede helft van de negentiende eeuw in Roubaix vestigen. Elien Declercq, van het Centrum voor de Historische Studie van Interculturele relaties, KULeuven campus Kortrijk, bestudeert dit marionettentheater als een interessante case study omdat het beschouwd kan worden als een populaire kunstvorm die bestaat uit Franse en Vlaamse elementen.

Le théâtre de marionnettes jouait un rôle fondamental au XIXe siècle dans le département du Nord. Mais le cinéma l'a supplanté. Il existe cependant une dernière salle de marionnettes à Roubaix : le Théât'Louis. Son fondateur, Louis Richard, originaire de Bruges, s'était établi à Roubaix dans la seconde moitié du XIXe siècle. Elien Declercq, du Centre de recherche historique sur les relations inter-culturelles (Campus courtraisien de l'université catholique flamande de Louvain) montre l'originalité de ce théâtre de marionnettes, véritable forme d'art populaire composé d'éléments français et flamands.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.