Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

SPIEGELSPEL VAN VERGELIJKING EN GELIJKENIS. Design Derby: Nederland – België (1815-2015) in Rotterdam en Gent
0 Reacties
Voor abonnees
kunst

SPIEGELSPEL VAN VERGELIJKING EN GELIJKENIS. Design Derby: Nederland – België (1815-2015) in Rotterdam en Gent

(Dennis Dams) ONS ERFDEEL – 2015, NR 4, PP. 121-123

Dit is een artikel uit ons papieren archief

De expositie Design Derby: Nederland - België (1815- 2015) reisde dit najaar vanuit het Boijmans van Beuningen in Rotterdam naar het zuiden voor een return. Design Museum Gent toont nu een overzicht van twee eeuwen vormgeving uit de buurlanden. Een historische uiteenzetting waarin vijfhonderd objecten en artefacten parallel en chronologisch naast elkaar worden gezet. Of is het tegenover elkaar? De bezoeker wordt als een jurymeester gevraagd zijn of haar oordeel uit te spreken over hoogtepunten, voorbeelden en toonbeelden.

Niet aan de hand van stijlen en stromingen wordt het verhaal verteld, maar vanuit een thematische benadering op basis van de specifieke omstandigheden in de vormgeving van de behandelde periodes. Men ziet de invloed van het koningshuis, de industrialisatie, het kolonialisme, de ontwerpopleidingen, de internationalisering, de wederopbouw, de publieke ruimte en de professionalisering van het vak. Men kijkt naar het effect van belangrijke historische momenten, technologische doorbraken en internationale sleutelmomenten of krachtmetingen in de ontwerpgeschiedenis zelf zoals Londen 1851, Turijn 1902, Parijs 1925, Brussel 1958. Daardoor is het voor beiden landen een expositie op maat, waar men kan wandelen door de historische prachtpassages van het Belgisch en Nederlands design.

Als start van deze zogenaamde vriendschappelijke wedstrijd is juist het moment van eenwording gekozen. 1815, het jaar van de oprichting van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden onder koning Willem I.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.