Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Reiziger door de tijd. Over het werk van Marcel Möring
0 Reacties
Voor abonnees

Reiziger door de tijd. Over het werk van Marcel Möring

(Daan Cartens) Ons Erfdeel, 1997, nr 4, pp. 494-501

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

Marcel Möring werd direct al met zijn debuut Mendels erfenis door critici als Carel Peeters en Michaël Zeeman gewaardeerd als een belangrijk auteur, die veelomvattende problemen aan de orde durfde te stellen. Dat hij niet koos voor ironische oplossingen, maar eerder zwaarwichtig en serieus bleef, werd gunstig beoordeeld, vooral omdat hij stilistisch allerminst steil te werk ging. ‘Er moet goed geschreven worden,' zei Möring (Enschede 1957) vastberaden in een interview met De Groene Amsterdammer in april 1991, nadat hij voor Mendels erfenis de GeertjanLubberhuizenprijs had gekregen. ‘Er moet grote vormbeheersing zijn. Er moet literair iets gebeuren, iets gedurfds. Maar er moet ook substantiële inhoud zijn. Er moeten ideeën in zitten die niet vervliegen.' Hij formuleerde in dat interview een literair programma strikt voor zichzelf, want als auteur is Möring niet iemand die zich verwant voelt aan een literair tijdschrift of een bepaalde stroming. Schrijven is voor hem noodzaak en vervulling: ‘Ik heb verder geen hobby's. Als ik niet schrijf heb ik niets te doen' (GPD-pers, februari 1997).
Wie nu, na die eerste romans en na de nogal humoristische novelle Bederf is de weg van alle vlees (1994) en de zeer omvangrijke roman In Babylon (voorjaar 1997) het werk van Möring overziet, kan constateren dat hij zich aan zijn woord houdt. De door hem geformuleerde eisen berusten niet op grootspraak. Möring is geen auteur die het moet hebben van het ontrafelen van verhoudingen, of het typeren van de tijdgeest, al laat hij deze onderwerpen zeker niet onbesproken. Maar zijn romans beogen meer, het zijn pogingen om de plaats van de mens in de geschiedenis te bepalen. Zijn hoofdpersonen vinden het moeilijk zich met anderen te engageren, zij leven voor zichzelf, los van elk gevoel voor tijd en plaats. Möring probeert te doorgronden waarom zij zich zo autistisch opstellen. Wordt die houding veroorzaakt door het ontbreken van familiebanden, van een duidelijke gezinsstructuur, of worstelen zij in existentiële zin met het voor de meesten gangbare chronologische tijdsbesef?

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.