Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Opera of de verjonging van een \éminence grise\"
0 Reacties
Voor abonnees

Opera of de verjonging van een \éminence grise\"

(Eddy Frans) Ons Erfdeel - 1987, nr 3, pp. 397-403

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

Tot diep in de jaren zestig werden de Belgische operahuizen in hoofdzaak bezocht door een bezadigd bourgeoispubliek. De belangstelling voor de opera is de laatste jaren echter sterk toegenomen, vooral als gevolg van de vernieuwde kijk van de makers op het genre. De auteur gaat in op bijkomende aspecten van de kunstvorm in kwestie: het feit dat opera de wetten van het alledaagse breekt en dat het in wezen geen economisch materieel nut heeft. De auteur wijst er ook op dat de invloed vanuit het theater beperkt gebleven is. Aan de hand van het concrete voorbeeld van De Munt onder leiding van Gerard Mortier, onderzoekt de auteur de verschillende facetten van de hedendaagse opera: de medewerkers, de dramaturgie, de muzikale lezing, het (vermeende) elitaire karakter, en de beperkte mogelijkheid om nieuw werk te creëren. Tot slot stelt de auteur, met Gerard Mortier, dat de ingeslagen weg steeds ter discussie gesteld moet worden.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.