Publicaties
Nostalgie naar een verloren natie. Een terugblik op de historische productie naar aanleiding van 175 jaar België
0 Reacties
Voor abonnees

Nostalgie naar een verloren natie. Een terugblik op de historische productie naar aanleiding van 175 jaar België

(Marnix Beyen) Ons Erfdeel - 2006, nr 1, pp. 121-125

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

Naar aanleiding van de 175ste verjaardag van België in 2005 verschenen heel wat boeken over de geschiedenis van het land en over de opstand van 1830 die eraan ten grondslag lag. Ook waren er tal van tentoonstellingen en evenementen rond deze gebeurtenis. Marnix Beyen merkt in al deze publicaties en evenementen eenzelfde grondhouding op van de historici: als milde deconstructivisten hebben ze een zekere nostalgie naar een vervlogen Belgische natie. Recensie van: Jeroen Janssens, De helden van 1830. Feiten en mythes, Meulenhoff|Manteau, Antwerpen/ Amsterdam, 2005, 205 p.; Rolf Falter, 1830. De scheiding van Nederland, België en Luxemburg, Lannoo, Tielt, 2005, 352 p.; Roland van Opbroecke, België, de geboorte van een staat, Globe, Roeselare, 2005, 349 p.; Peter Rietbergen & Tom Verschaffel, Broedertwist. België en Nederland en de erfenis van 1830, Waanders, Zwolle, 2005, 112 p.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met philippe.vanwalleghem@onserfdeel.be.