Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Mentalités religieuses au Moyen Age dans les Pays-Bas du Sud. Bilan d'une recherche
0 Reacties
Voor abonnees

Mentalités religieuses au Moyen Age dans les Pays-Bas du Sud. Bilan d'une recherche

(Henri Platelle) De Franse Nederlanden - Les Pays-Bas Français - 1984, nr 9, pp. 169-190

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

Een balans van de verschillende studies die de auteur aan de middeleeuwse mentaliteitsgeschiedenis wijdde. De volksdevotie kreeg daarbij bijzondere aandacht. Aan de basis van deze volksdevotie ligt de heiligenverering. Volksdevotie is echter een moeilijk te definiëren realiteit. De auteur maakt dit duidelijk aan de hand van twee werken: de mirakelverhalen van de H. Rictrudis en “Bonum universale de apibus” van Thomas van Cantimpré.

Bilan des diverses études que l'auteur consacra à l'histoire des mentalités religieuses au Moyen Age. La dévotion populaire se trouvait au centre de ses préoccupations. Cette dévotion repose essentiellement sur le culte des saints. Elle constitue néanmoins une réalité difficile à définir. L'auteur nous le montre à partir de deux ouvrages: les récits de miracles de sainte Rictrude et le « Bonum universale de apibus » de Thomas de Cantimpré.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.