Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Jongeren gaan aan de slag met poëzie en video in ons project Bewogen Verzen
0 Reacties
Bewogen Verzen
literatuur

Jongeren gaan aan de slag met poëzie en video in ons project Bewogen Verzen

Ons Erfdeel vzw en Poëziecentrum vzw willen jongeren uit de Lage Landen warm maken voor hedendaagse Nederlandstalige poëzie met het videogedichtenproject Bewogen Verzen. Jonge poëzieliefhebbers hebben hun favoriete gedichten geselecteerd, en creatieve videomakers gaan daarmee nu aan de slag. Hun videogedichten worden in het najaar voorgesteld tijdens twee toonmomenten, één in Vlaanderen en één in Nederland

We leven in een beeldcultuur. Willen we meer jongeren poëzie laten ontdekken, dan doen we dat beter door hen ook aan te spreken in hun eigen beeldtaal, gemaakt door leeftijdsgenoten. Dat is de overtuiging van de Vlaams-Nederlandse culturele instelling Ons Erfdeel en Poëziecentrum vzw in Gent.

Beide organisaties hebben jonge poëziefans uit de Lage Landen opgeroepen om Nederlandstalige gedichten in te sturen die zij graag in beeld gebracht willen zien. Het moest daarbij gaan om hedendaagse gedichten, gepubliceerd na het jaar 2000. Die verzen moeten niet alleen op papier zijn verschenen, maar mogen ook als rap, slam of spoken word de wereld in gestuurd zijn.

Van Zwangere Guy tot Pfeijffer

De jury bestond uit Kila van der Starre (literatuurwetenschapper verbonden aan Universiteit Utrecht, poëziecriticus en dichter), Maxime Garcia Diaz (kersverse winnaar van het NK Poetry Slam), Joris Pinseel (medestichter van het literair productiehuis Humus vzw dat onder meer Stemschot, TELETXT en Mensen Zeggen Dingen België coördineert) en Stefaan Goossens (hoofddocumentalist van Poëziecentrum in Gent).

De jury was aangenaam verrast door de variëteit aan ingezonden teksten. Niet alleen grote namen als Ilja Leonard Pfeijffer, Luuk Gruwez en Leonard Nolens maakten deel uit van de selectie, maar ook jonge debutanten zoals Dominique De Groen, Lotte Dodion en Arno van Vlierberghe.

De jury had ook lof voor de vormendiversiteit van de ingezonden gedichten. Behalve klassieke poëzievormen, werden ook podiumteksten ingestuurd en zelfs een aantal Nederlandstalige rapnummers, onder meer van Zwangere Guy.

Jonge videomakers aan zet

Het is nu aan jonge videomakers uit Vlaanderen en Nederland om uit de selectie één gedicht te kiezen dat ze uitwerken in beelden. Een vakjury heeft tien videomakers geselecteerd die de komende maanden een gedicht zullen verbeelden.

De jury bestond uit Muriel Grégoire (video story teller Howest), Dulce Gonçalves (media researcher Universiteit Utrecht), Klaas Verpoest (motion designer, performer, docent intermedia Luca School of Arts Brussel) en Tom Christiaens (digital coordinator Ons Erfdeel vzw, eindredacteur the low countries).

Na een hele dag wikken en wegen selecteerden zij uiteindelijk tien jonge creatievelingen uit Vlaanderen en Nederland. Dat gebeurde op basis van hun motivatie, technische vaardigheden, kwaliteit en originaliteit van hun portfolio. De jury was aangenaam verrast door de kwaliteit van de ingezonden voorstellen.

Dit zijn de geselecteerden: Bob van den berg, Evelyn Entwistle, Ester Bosschaert, Justine Cappelle, Kobe Fleerackers, Reinier Kroese, Tess Steijvers, Tharim Cornelisse, Suzanna van Oers, Younes Laaguidi.

Inspiratiesessies

De jonge creatievelingen ontvangen elk een budget van €1.000 om een gedicht in drie talen visueel te interpreteren in alle artistieke vrijheid. Het resultaat kan een filmmontage zijn, maar evengoed een animatie, een motion graphic, een stop motion of een mengvorm. Ze worden daarbij begeleid door motion designer Klaas Verpoest tijdens drie inspiratiesessies.

Welk gedicht ze zullen verbeelden, kiezen ze zelf uit de hierboven vermelde selectie van dertig gedichten.

De videogedichten zullen in het najaar in première worden voorgesteld tijdens twee toonmomenten, één in Vlaanderen en één in Nederland.

Het project ‘Bewogen Verzen’ is mogelijk dankzij de steun van het Nederlands Letterenfonds.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.