Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Jean Bart ou les figures du mythe et de la réalité
0 Reacties
Voor abonnees

Jean Bart ou les figures du mythe et de la réalité

(Alain Cabantous) De Franse Nederlanden - Les Pays-Bas Français - 1980, nr 5, pp. 33-50

Dit is een artikel uit ons papieren archief

Tot het einde van de 18e eeuw was Bart uit de belangstelling verdwenen. Pas tijdens de Restauratie en de Julimonarchie keert het tij, omdat patriottisme en een vernieuwde belangstelling voor de scheepvaart legendevorming in de hand werken. De Franse Revolutie maakt van Bart een volksheld, ofschoon hij meer tot de maritieme bourgeoisie behoorde. Bart is ook het symbool geworden van trouw aan zijn stad Duinkerke en aan het Franse koninkrijk.

Jusqu'à la fin du XVIIe siècle, Jean Bart avait pratiquement disparu de la mémoire collective; c'est seulement sous la Restauration et la Monarchie de Juillet que s'opère un retournement en sa faveur, le patriotisme et l'intérêt pour la marine se conjuguant pour promouvoir sa légende. La Révolution française fait de Jean Bart un héros populaire, bien qu'il ait plutôt appartenu à la bourgeoisie maritime. Jean Bart est également devenu un symbole de fidélité à sa ville de Dunkerque et au royaume de France.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.