Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

J.A. Dèr Mouw: een vreemdeling in de literatuur
0 Reacties
Voor abonnees

J.A. Dèr Mouw: een vreemdeling in de literatuur

(Hans van den Bergh) Ons Erfdeel - 1987, nr 3, pp. 513-518

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

In 1987 is dan eindelijk het aangekondigde \Volledig dichtwerk\" van J.A. Dèr Mouw verschenen. Dèr Mouw is in vele opzichten een bijzondere figuur in de Nederlandse letterkunde. Zijn gedichten verschenen pas kort voor zijn dood, toen hij al lang als geleerde, filosoof en prozaïst bekend stond. Zijn poëzie vraagt niet alleen kennis van de verschillende kunsten, maar ook van de filosofie, godsdienstgeschiedenis en de exacte wetenschappen. Toch wilde Dèr Mouw daarmee niet zozeer de veelheid van verschijningsvormen benadrukken, dan wel de schijn van die veelheid blootleggen en aantonen dat in diepste wezen alles één is. De auteur bespreekt de evolutie in het werk, de thematiek, de verstechniek en het beeldgebruik. Hij komt tot het besluit dat deze poëzie thuishoort in de stroming van het symbolisme. J.A. Dèr Mouw, \"Volledig dichtwerk\", Amsterdam, 1986."

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.