Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Het literaire werk van R.J. Peskens
0 Reacties
Voor abonnees

Het literaire werk van R.J. Peskens

(Marc Keymeulen) Ons Erfdeel - 1990, nr 4, pp. 540-546

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

Geert Adriaan van Oorschot overleed in 1987. Dat hij naast een gevierd uitgever ook de auteur van vier verhalenbundels en een korte roman was onder de naam R.J. Peskens, is weinig bekend. Ondanks het onderscheid dat Van Oorschot zelf maakte tussen het uitgeverswerk en het schrijverswerk - daarom ook het gebruik van een pseudoniem - is de mens Van Oorschot in het proza nadrukkelijk aanwezig. De auteur onderscheidt twee soorten in Peskens proza: het autobiografische werk (\Twee vorstinnen en een vorst\"; \"Mijn tante Coleta\") en het werk waarin hij het heeft over mensen die door het lot getroffen zijn (\"Uitgestelde vragen\"; \"Mijn moeder was eigenlijk een Italiaanse\" en \"De man met de urn\"). Elk van deze werken wordt besproken, en de auteur concludeert dat R.J. Peskens allerminst een vernieuwer was. Wel was hij een verteller die het verhaal zo overtuigend mogelijk wilde brengen."

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.