Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

De historische, politieke en commerciële betrekkingen tussen Portugal en de Nederlanden tot aan het eind van de 17e eeuw
0 Reacties
Voor abonnees

De historische, politieke en commerciële betrekkingen tussen Portugal en de Nederlanden tot aan het eind van de 17e eeuw

(Luis Crespo Fabião) Ons Erfdeel - 1982, nr 2, pp. 214-225

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

De Portugees-Nederlandse betrekkingen vinden hun oorsprong in de kruistochten, vooral deze die tot doel hadden de grote Portugese steden op de Arabieren te heroveren. Tot in de 16e eeuw lagen in Brugge en Middelburg de zwaartepunten van de betrekkingen. Daarna werd het vaandel overgenomen door Antwerpen. Na de val van Antwerpen werd Amsterdam het grote handelscentrum, maar aangezien deze stad in het calvinistische Nederland lag, mocht er alleen sluikhandel worden gedreven met het katholieke Portugal. Na de verovering van Portugal door Spanje, gingen de Nederlanders de Portugese specialiteiten zelf halen in de Portugese koloniën. Bij de herwonnen onafhankelijkheid in 1640 (na 60 jaar) ging Portugal in de tegenaanval en heerste er vijandigheid tussen beide landen. In 1661 werd een vredesverdrag ondertekend.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.