Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

De enquête van abbé Grégoire L'enquête de l'abbé Grégoire
0 Reacties
Voor abonnees
geschiedenis

De enquête van abbé Grégoire L'enquête de l'abbé Grégoire

(Luc Devoldere) De Franse Nederlanden - Les Pays-Bas Français - 2012, nr 37, pp. 202-221

Dit is een artikel uit ons papieren archief

In 1790 organiseerde de abbé Grégoire een enquête over het talengebruik in Frankrijk. Een van de antwoorden kwam van abbé Andries uit Sint-Winoksbergen (Bergues) en handelde over het gebruik van het “Vlaams” zoals dat op het einde van de achttiende eeuw in Frans-Vlaanderen werd gebruikt. Luc Devoldere leidt dit document in, waarna de vragen en de antwoorden worden afgedrukt.

En 1790, l'abbé Grégoire a lancé une enquête sur l'usage des langues en France. L'une des réponses au questionnaire est venue de l'abbé Andries de Bergues et concernait l'emploi du « flamand » tel qu'on l'utilisait à la fin du XVIIIe siècle en Flandre française. Luc Devoldere présente ce document, reproduit ensuite en l'état, avec ses questions et ses réponses.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.