Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

De culturele relatie Nederland- Zuid-Afrika: vroeger en nu.
0 Reacties
Voor abonnees

De culturele relatie Nederland- Zuid-Afrika: vroeger en nu.

(Ena Jansen) Ons Erfdeel - 1998, nr 5, pp. 677-683

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

Tot op vandaag bestaat er een ingewikkelde relatie tussen Nederland en Zuid-Afrika. Vele jaren waren de culturele betrekkingen tussen beide gericht en bepaald door gevoelens van stamverwantschap bij Nederlanders en Afrikaners. De Boerenoorlogen hebben geleid tot een \adhesie\", terwijl na de Apartheid de relatie uit een sterke \"aversie\" bestond, met sterke kritiek op het Zuid-Afrikaanse bewind. Daardoor kreeg de gemiddelde Afrikaner het gevoel door Nederland in de steek te zijn gelaten. De auteur pleit ervoor dat in de nieuwe culturele relatie het belang van de gemeenschappelijke talen, Nederlands en Afrikaans, niet als enige basis van uitwisseling worden gezien. Ze wijst er ten slotte op dat Zuid-Afrika voor Nederland een venster op Afrika wordt."

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.