Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

De crisis van een instituut in crisis. De katholieke kerk in Vlaanderen
0 Reacties
Voor abonnees
samenleving

De crisis van een instituut in crisis. De katholieke kerk in Vlaanderen

(Patrick Loobuyck) Ons Erfdeel - 2011, nr 2, pp. 24-33

Dit is een artikel uit ons papieren archief

In dit artikel duidt de auteur de recente evoluties in de katholieke kerk in België. Die is volgens hem in januari 2010 een ander tijdperk binnengetreden, met de aanstelling van aartsbisschop André Léonard. Dat veroorzaakte een deining in de ingeslapen Belgische kerkprovincie, maar zorgde tegelijk voor zelfvertrouwen. Léonard heeft het katholieke profiel aangescherpt en kreeg mede daardoor meermaals de publieke opinie en de media over zich heen. De auteur gaat ook in op het kindermisbruik door de Brugse bisschop Roger Vangheluwe. De schandaalsfeer die daarover ontstond, en de heisa over Léonard, doen volgens de auteur echter vergeten dat de kerk in Vlaanderen al langer in een fundamentele, existentiële crisis zit die haar voortbestaan bedreigt.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.