Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

België op de rand van ontpopping. Hoe copernicaans is de zesde staatshervorming?
0 Reacties
Voor abonnees
samenleving

België op de rand van ontpopping. Hoe copernicaans is de zesde staatshervorming?

(Carl Devos & Nicolas Boutea ) Ons Erfdeel - 2012, nr 2, pp. 56-64

Dit is een artikel uit ons papieren archief

Sinds 2007 werd de Belgische politiek in een houdgreep gehouden door de discussie rond de zesde staatshervorming. Die verhinderde het regeringswerk. Zelfs de internationaal geroemde compromissenmaker, Europees president Herman Van Rompuy, kon in zijn intermezzo als premier niet meer dan de Belgische machinerie ter plaatse laten trappelen. Het malgoverno van eind jaren zeventig was terug, waarbij regeringen niet regeerden en enkel op crisissen reageerden. Dankzij het zogenaamde Vlinderakkoord zou men voor het eerst sinds jaren weer aan echt besturen toekomen. Over die zesde staatshervorming is al veel, ook hoogdravend, geschreven. België, zo klonk het, staat op de rand van ontpopping. Is er sprake van een België 2.0, van een historisch of copernicaans akkoord? Of eerder van een België 1.6, van een klassiek Belgisch compromis waarin evolutie en geleidelijkheid veel betere omschrijvingen zijn dan termen die een grote omslag of doorbraak suggereren?

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.