Deel artikel

Lees de hele reeks
literatuur

‘De papieren man’: Bewegingen bij boekhandels en uitgeverijen, Confituurprijs voor Rik Van Puymbroeck en ander literair nieuws

29 april 2024 18 min. leestijd De papieren man

De papieren man zit op het vinkentouw voor de literaire actualiteit in Vlaanderen en Nederland en maakt regelmatig een round-up. In deze aprilaflevering besteedt Dirk Leyman aandacht aan ontwikkelingen in de boekhandel- en uitgeverswereld, het overlijden van Féline Minne en Lidewij Martens en een schrijfgids. En heel wat literair prijzennieuws.

Kunstboekhandel Copyright verdwijnt uit Antwerpen

De bekende Antwerpse kunst, architectuur – en fotoboekhandel Copyright gooit de handdoek in de ring. Eind mei gaat de winkel in de Nationalestraat dicht. De zaak was 28 jaar aanwezig, eerst in de Haarstraat en vanaf 2002 in het huidige pand. Beide winkels werden ontworpen door architect Vincent Van Duysen en trokken internationale belangstelling, mede door de talloze signeersessies en wisselende kunstetalages.

Tal van redenen versnelden de beslissing van zaakvoerders Hilde Peleman en Johan Boeykens: de effecten van corona, de lange sluiting van het nabije Modemuseum, het Antwerpse verkeersinfarct, de getaande attractie van de Nationalestraat en ook het feit “dat de bevriende Zeno X Gallery, Galerie Geukens & De Vil en nu ook Dries Van Noten als ontwerper ermee ophouden, vereenvoudigde onze stap.”

Ook hun leeftijd speelt mee, Peleman is 66 jaar. Copyright huurde bij AG Vespa, vanaf 1 juni zal het Modemuseum er nu een conceptstore en museumshop betrekken, zonder de boeken van Copyright. In mei is er nog een uitverkoop met fikse kortingen. De winkel in Gent en de florerende webshop blijven wél doorgaan. Meer details in een reportage in De Morgen.

Amsterdamse Athenaeum Boekhandel en Scheltema vloeien samen

Ook in Amsterdam is er flinke beweging in boekhandelsland. Daar gingen met terugwerkende kracht Athenaeum Boekhandel samen met Scheltema op het Rokin. Per 1 januari 2024 verzekerde Athenaeum Boekhandel bv zich van de aandelen in Boekhandel Scheltema van Novamedia. De twee grootste Amsterdamse boekwinkels, lang bekend als stevige concurrenten, gaan samen verder.

Of dat op korte termijn tot vermindering van het aanbod, van winkels of personeelsknip zal leiden, is nu de vraag, waarover op sociale media flink gespeculeerd wordt. Athenaeum regeerde daarop: “We hebben veel mooie plannen, maar dat is er geen van. We gaan door met zes boekhandels.” Athenaeum Boekhandel BV bevat Athenaeum Boekhandel en Nieuwscentrum op het Spui, Athenaeum Boekhandel in Zuidoost, Athenaeum Haarlem, Boekhandel het Martyrium en Boekhandel Van Rossum, en vanaf 1 januari nu dus ook Scheltema, dat in 1853 werd opgericht en met een oppervlakte van 3.200 vierkante meter vijf verdiepingen inneemt.

Boekhandel Scheltema heeft zowel nieuwe als tweedehands boeken en ramsj in het assortiment, naast magazines en tijdschriften en veel Engelse literatuur en non-fictie. Paulien Loerts, directeur en eigenaar van Athenaeum Boekhandel bv, liet in een persbericht weten: “Door samen te werken achter de schermen denken we voor beide boekhandels een gezonde toekomst te kunnen realiseren. Het allerbelangrijkste is dat we kunnen blijven investeren in de beste boekverkopers, zij zorgen er immers voor dat onze boekhandels fijne plekken zijn, met het beste assortiment en een heel goede service.”

Kort nieuws

# Ook in de Nederlandse uitgeverswereld circuleren fusiegeruchten, die oplaaiden tijdens het Boekenbal op 15 maart. Uitgeefconcerns VBK, waar onder andere Ambo Anthos en Atlas Contact onder ressorteren, en WPG, het moederbedrijf van onder meer De Bezige Bij, zouden gesprekken voeren, zo wist de Volkskrant te melden. Het gerucht leidde tot een bezorgde brief van De Bezige Bij-auteur Tommy Wieringa. Hij werd bijgevallen door 29 collega’s die daar ook hun handtekening onder hebben gezet.

Ook voorzitter van de Schrijversvereniging De Bezige Bij Mark Schaevers drukte in de Volkskrant zijn bekommernis uit: “Het bijzondere van De Bezige Bij als vermaard literair huis met een schrijversvereniging zien wij verwateren in een concern”.

Wiet De Bruijn, algemeen WPG-directeur, en Geneviève Waldmann, algemeen directeur van VBK Uitgevers, ontkennen dat er concrete plannen zijn voor een fusie, maar de gesprekken gaan wel verder. Vooral de dalende verkoop van Nederlandstalige literatuur baart zorgen en het gegeven dat jongere lezers meer naar Engelse boeken grijpen.

# Een benefietveiling voor het Antwerpse stadsdichterschap, met zeventien loten uit twintig jaar stadsdichterschap, heeft op donderdag 25 april bij veilinghuis Bernaerts 6.860 euro opgeleverd. Op het­ ‘Losgeld-koffertje’ van Ruth Lasters, met prints van het gelijknamige gedicht, werd met 1.600 euro het hoogste bod uitgebracht. De online biedingen vóór het veilen van de artefacten, kwamen behoorlijk traag op gang. “Uitschieters waren de letter ‘D’ uit het Boerentoren-gedicht van Tom Lanoye voor 200 euro, de gemeenschapsdienst van Lotte Dodion haalde aanvankelijk 220 euro en op het koffertje dat verwees naar het gecontesteerde stadsgedicht van Ruth Lasters werd vooraf 350 euro geboden”, meldt de Gazet van Antwerpen.

Ex-stadsdichter Joke van Leeuwen kocht liefst vier loten. Met de opbrengst zou de werking van de tegenwoordig onafhankelijk van de stad opererende stadsdichters – in een collectief met onder meer Lies van Gasse, Lotte Dodion en Ruth Lasters – tot eind dit jaar verzekerd zijn. Reportage ook in De Morgen. Dodion zegt daarin dat ze hoopt dat er begin januari 2025 opnieuw een officieel stadsdichterschap komt, met één duidelijk gezicht. Een collectief heeft in deze moeilijke context minder zichtbaarheid, vindt ze. “Afwachten ook hoe het kaartspel na de verkiezingsuitslag is geschud. Maar kijk hoe het in Brussel wél kan, met diverse partners. Daar hebben ze sinds kort met Lisette Ma Neza een door iedereen gedragen stadsdichter. Doodzonde als deze traditie in Antwerpen inslaapt.”

# De Vlaamse kunstenaar en auteur Féline Minne (37) is midden maart omgekomen bij een ongeval in Nieuw-Zeeland, waar ze met haar gezin in Auckland woonde. Met haar debuutroman Medea en ik sleepte ze ooit een nominatie binnen voor de Bronzen Uil. Féline Minne was de dochter van fotografe en model Eva Rossie én achterkleinkind van de Gentse beeldhouwer George Minne. Na haar studies animatiefilm verhuisde Minne naar Londen, waar ze schilderkunst studeerde aan de Royal College of Art, waarna ze ging reizen. “Deze vrije manier van leven kwam voort uit haar interesse in magisch realisme, dagdromen en rondzwervende gedachten”, staat op haar website te lezen.

In Medea en ik, verschenen bij uitgeverij Houtekiet, bracht ze verslag uit over haar turbulente jeugd, grotendeels doorgebracht bij haar grootmoeder Medea. Een jaar later bracht Minne haar tweede, licht satirische boek uit, genaamd Mijn kunstwereld en ik. Literair betekenden beide boeken geen doorbraak. Minne was wel nog actief als schilder. Meer details bij Het Laatste Nieuws.

# Literair agentschap Sebes & Bisseling maakte bekend dat auteur Lidewij Martens (1963) onlangs is overleden: “Met verslagenheid en verdriet hebben wij kennisgenomen van het overlijden van Lidewij Martens. Lidewij debuteerde in 2012 met haar prachtige en ontroerende literaire roman Dubbel rood. Daarna verschenen nog tal van boeken, waaronder de succesvolle thrillers Steigereiland en Ondergronds. We kijken liefdevol terug naar een mooie samenwerking van bijna vijftien jaar en koesteren de warme herinneringen. We zullen Lidewij gaan missen.” Martens werkte als scenarioschrijver ook mee aan series als Baantjer, Spangen, Flikken Maastricht en Flikken Rotterdam, meldt Bazarow.

# “Talent can’t be taught, but it can be awakened.” In Ga je nu eindelijk dat boek schrijven (of blijf je erover praten?) sommeert bekroond jeugdboekenschrijfster Kaat Vrancken – ook schrijfdocent – hoe je een schrijver in de dop kunt prikkelen. Dit is allerminst een saai lesboek maar een wervelende gids die met welgedoseerde humor iedereen die met een verhaal, roman of tekst worstelt, vooruithelpt. Het boek ontstond toen Vrancken zelf met “schrijfwalging” kampte. Voor iedereen die “een God van het toetsenbord” wil worden.

Kaat Vrancken, Ga je nu eindelijk dat boek schrijven, of blijf je erover praten?, Querido, 240 p., 22,99 euro.

# Onlangs werd met veel ceremonieel in het Hof van Busleyden het boek The Canon of Flanders voorgesteld. De Engelse vertaling komt er nog geen jaar na de lancering van de originele Nederlandstalige versie. Op de lage landen staat een uitgebreid dossier over de Vlaamse en Nederlandse canon.

# Rian Visser is de nieuwe kinderboekenambassadeur van Nederland. Ze werd tijdens het jaarlijks congres van Stichting Lezen in het Beatrixtheater in Utrecht officieel benoemd in deze eervolle functie. Dat betekent dat zij zich de komende twee jaar met volle overtuiging gaat inzetten om het lezen van kinderboeken te stimuleren. In De Taalstaat legt ze uit hoe ze dat zal aanpakken. Zij volgt illustrator Martijn van der Linden op.

# De recentste Boonprijswinnaar Ilja Leonard Pfeijffer (voor Alkibiades) deed een opmerkelijke uitspraak in het tv-programma De Afspraak, waar hij te gast was. Daar verklaarde hij dat je “met fictie dichter bij de waarheid komt dan met gedegen historisch onderzoek”. Hij realiseert zich dat historici hier niks aan hebben, maar hij weet zeker dat het klopt wat hij heeft verzonnen, “want Alkibiades heeft bezit genomen van mijn hoofd. Ik kan het alleen niet bewijzen.”

Historici protesteren tegen de uitspraak, meldt Bazarow. Pfeijffer had het er ook over in zijn Homeruslezing, ook juist in boekvorm verschenen. “Homerus is de eerste onbewogen beweger van mijn eigen persoonlijke werdegang, van schuchtere jongeling tot pedante classicus”, schrijft Ilja Leonard Pfeijffer in Is geschiedenis fictie? Hij voert ons daarin mee van Alkibiades naar Star Trek en terug – en bekent dat Alkibiades’ gedachten bezit namen van zijn hoofd. “Ik had bij tijd en wijle het gevoel dat ik een medium was.”

Ilja Leonard Pfeijffer, Is geschiedenis fictie? Homeruslezing, Athenaeum-Polak & Van Gennep.

En het prijzengeweld

Martha Claeys is de winnaar van de Socratesbeker voor het beste Nederlandstalige filosofieboek

De Vlaamse filosofe Martha Claeys is voor haar boek Trots gelauwerd met de Socratesbeker 2024, zo werd bekendgemaakt tijdens een speciale uitzending van het NPO 1-radioprogramma Kunststof. De Socratesbeker bekroont jaarlijks “het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek dat in het voorgaande jaar is verschenen.”

Volgens de jury verdient Martha Claeys de prijs “omdat ze met haar filosofie heel dicht bij het alledaagse leven staat en een emotie bespreekt die ieder van ons aangaat […]. Ze doet dat op een wijze waarop haast ongemerkt een boekenkast vol filosofisch werk over dat onderwerp voorbij komt, zonder ook maar iets aan de oorspronkelijkheid en frisheid van haar beurtelings persoonlijke en analytische stijl af te doen. Trots is een filosofisch publieksboek waarvan je er liefst vele zou willen hebben.”

Claeys promoveerde na haarstudies in Berlijn en Chicago aan de Universiteit Antwerpen. Ze schrijft en spreekt over de vraag hoe we ons goed tot elkaar kunnen verhouden. Samen met Lotte Spreeuwenberg host en produceert ze de gelauwerde podcast Kluwen.

De andere kanshebbers voor de Socratesbeker 2024 waren Stéphane Symons met Schoonheid, Jenny Slatman met Nieuwe lichamelijkheid, Ingrid Robeyns met Limitarisme en Maxim Februari met Doe zelf normaal. Volgens de jury (met daarin onder meer Knack-hoofdredacteur Bert Bultinck) blonk elke genomineerde auteur op zijn of haar terrein uit. De Socratesbeker wordt telkens uitgereikt in het kader van de Maand van de Filosofie.

Confituurprijs voor Rik Van Puymbroeck en ‘Treurwil’

De Tijd-journalist en auteur Rik Van Puymbroeck is bekroond met de Confituur Boekhandelsprijs 2024 voor zijn literaire debuut, memoir en rouwboek Treurwil, “een intiem en persoonlijk pleidooi voor verdriet met een universeel karakter. In Treurwil, uitgegeven bij De Bezige Bij, rouwt Van Puymbroeck om zijn overleden jeugdvriend, zijn jonggestorven broer en zijn moeder. Hij onderzoekt zijn rouw en neemt vrede met verdriet dat pijn mag blijven doen”, aldus de jury. Van Puymbroeck is eerder al door de Stichting Verhalende Journalistiek gezegend met de titel ‘meesterverteller’ en mag nu met zijn literaire debuut Treurwil
ook de Confituur Boekhandelsprijs 2024 op zijn naam schrijven. Het boek is al toe aan een vijfde druk. Lees onze recensie van Treurwil en beluister de podcast De Eerste Keer, met Van Puymbroeck en Meredith Greer.

De Confituur Boekhandelsprijs wordt sinds 2016 uitgereikt door Confituur, het kleurrijke verbond van onafhankelijke boekhandels. Eerdere laureaten waren Chris De Stoop, Jeroen Olyslaegers, Koen Peeters, Peter Verhelst, Charlotte Van den Broeck, Matthias M.R. Declercq, Peter Terrin en Jaap Robben. Hoewel oorspronkelijk een symbolische prijs, ontvangt de laureaat sinds 2023 een bedrag van 2.500 euro.

Van Puymbroeck werd uitverkoren boven Bregje Hofstede (Oersoep), Maud Vanhauwaert (Tosca), Erik Vlaminck (Iconen) en Caro van Thuyne (Bloedzang).

Niña Weijers wordt juryvoorzitter Europese Literatuurprijs én is zelf gelauwerd met E. du Perronprijs

Auteur Niña Weijers is aangeduid tot nieuwe juryvoorzitter van de Europese Literatuurprijs, de prijs voor de beste in het Nederlands vertaalde Europese roman. De jury bestaat nu behalve Weijers uit boekverkoper Astrid Bamberg, schrijver en wetenschapper Ilse Josepha Lazaroms, oud-winnaar en vertaler Karina van Santen en boekverkoper Ronnie Terpstra. Samen selecteren zij de shortlist en winnaar van de Europese Literatuurprijs 2024. De longlist van de prijs wordt samengesteld door boekhandels uit heel Nederland. Bijzonder is dat het prijzengeld dit jaar voor zowel de auteur als vertaler uit 10.000 euro bestaat, waarmee het bedrag voor de vertaler verdubbeld is, meldt het Nederlandse Letterenfonds, dat de prijs mee op poten zet. De recentste winnaar van de Europese Literatuurprijs is Claire-Louise Bennett met de roman Kassa 19, in vertaling van Karina van Santen en Martine Vosmaer.

Weijers viel zopas ook in de prijzen en is uitgeroepen tot laureaat van de prestigieuze, met veel traditie omgeven E. du Perronprijs 2022/23 voor haar boek Cassandra (Atlas/Contact). Ze haalde het van medegenomineerden Karin Amatmoekrim en Frank Nellen. De tweejaarlijkse prijs lauwert “schrijvers of kunstenaars die grenzen signaleren en doorbreken om wederzijds begrip tussen verschillende bevolkingsgroepen te stimuleren.”

De jury bestond dit jaar uit Aly van Berckel, Eline Peeters, Sander Bax, Ad Backus en Odile Heynders. Zij schrijven in hun rapport: “Du Perron is de auteur die met deze prijs in de herinnering wordt gehouden. Hij is ook de auteur die moed, eerlijkheid en oorspronkelijkheid hoog in het vaandel heeft en het zijn deze kwalificaties die opvallen bij het lezen van Cassandra, het boek dat Niña Weijers schreef naar aanleiding van een periode van gastschrijverschap in Almere. Weijers onderzoekt in haar schrijven het verhaal van de vermissing van een jonge vrouw van zeventien, Cassandra van Schaijk, in maart en april 2007. Het lichaam van de vrouw werd gevonden in de Noorderplassen.”

# De Grote Poëzieprijs voor de beste Nederlandstalige bundel van het afgelopen jaar gaat naar Peter Verhelst met Zabriskie (De Bezige Bij). Dat is bekendgemaakt in het radioprogramma Opium, dat live uitzond vanuit Debatpodium Arminius in Rotterdam. De jury noemt Zabriskie
een spookjesachtige bundel waarin we in deze donkere tijden troost kunnen vinden.

De onderscheiding – opvolger van de VSB Poëzieprijs – levert Verhelst 20.000 euro op, waarmee de al rijkgevulde prijzenkast van Verhelst verder aandikt. En een andere Vlaamse auteur deelde in de triomf: Sofie Verdoodt werd voor Anker Kruis Hart (Poëziecentrum) bekroond met de Publieksprijs. De shortlist van de Grote Poëzieprijs, de opvolger van de VSB Poëzieprijs, bestond verder uit de Vlaamse dichter Jens Meijen (Sunset Memories) en twee Nederlandse genomineerden: Dewi de Nijs Bik (Indolente) en Merel van Slobbe (De maan schijnt feller in de metaverse).

# De Nederlandse schrijver Jente Posthuma is opgenomen op de shortlist van de International Booker Prize. Ze staat met haar boek What I’d Rather Not Think About – de vertaling van Waar ik liever niet aan denk uit 2020 – met nog vijf andere kandidaten op de lijst. De vertaler is Sarah Timmer Harvey. “Een diep ontroerende verkenning van verdriet en identiteit door de ogen van een tweeling, van wie er één door zelfmoord overlijdt”, zo vindt de jury, opvallend “door de empathische weergave van liefde, verlies en veerkracht.” In 2021 prijkte het boek ook op de shortlist van de European Union Prize for Literature. In 2020 kreeg Marieke Lucas Rijneveld de International Booker Prize toegekend. De andere genomineerden zijn: Not a River van Selva Almada, Kairos van Jenny Erpenbeck, The Details van Ia Genberg, Mater 2-10 van Hwang Sok-yong en Crooked Plow van Itamar Vieira Junior. De winnaar van de prijs ontvangt een bedrag van 50.000 Britse pond (58.350 euro), te verdelen tussen de auteur en de vertaler. Op dinsdag 21 mei kennen we de winnaar.

# De Nederlander Robin Block is de winnaar van de Herman de Coninckprijs voor poëzie met zijn bundel Handleiding voor ontheemden (Atlas/Contact), een bundel waarin Block heden en verleden “op een vaak desoriënterende, soms harmonische manier weet te versmelten”, aldus de jury. “[E]en poëtische reis langs […] plantages, langs de vele tongen en de lijnen van het bloed. Waar in het eerste gedicht de stem van een voorvader door de keel van de dichter galmt, blijkt gaandeweg vooral die van de oermoeder belangrijk: een oermoeder die is weggekrast op foto’s, een leven leefde van verzwegen leed. Het moment dat de dichter haar naam vindt, is een van de hoogtepunten van deze bundel, die kenmerken heeft van magisch reisverslag, avonturenroman, datingapp, liefdesverhaal en autobiografische familiegeschiedenis, maar bovenal poëzie blijft”, zo klonk het bij de jury, onder voorzitterschap van Miriam van Hengel. De prijs is goed voor 7.500 euro. Er waren in totaal zes genomineerden, onder wie Jens Meijen, Ruth Lasters en Erwin Hurenkamp.

# De Martinus Nijhoff Vertaalprijs 2024 is door het Cultuurfonds toegekend aan vertaler Paula Stevens voor haar vertalingen uit het Noors. “De jury is zeer onder de indruk van haar vertaaloeuvre: omvangrijk, divers, en vooral telkens weer van hoge kwaliteit. Het werk van een geleerde taalverliefde. Daarnaast is Paula Stevens een bijzondere pleitbezorger van eminente Noorse auteurs in de Nederlandse taal.” Lees hier het volledige juryrapport. De Vertaalprijs is de belangrijkste Nederlandse onderscheiding voor vertalers. De prijs is ingesteld ter nagedachtenis aan de dichter en vertaler Martinus Nijhoff, lid van het bestuur van het Cultuurfonds en werd voor het eerst uitgereikt in 1955.

# De driejaarlijkse Sybren Poletprijs voor experimentele poëzie is toegekend aan schrijver en dichter Lidy van Marissing. De prijs van 35.000 euro wordt op woensdag 19 juni uitgereikt in Amsterdam, in De Brakke Grond. “De jury van de Poletprijs is zeer onder de indruk van Van Marissings oeuvre, dat het verdient om uit het rijtje neo-avant-gardisten te worden gelicht en op zijn eigen merites gelezen en herlezen moet worden. Het is het voluit waard, dit bijzondere schrijverschap dat meer dan een halve eeuw lang op een zeer vindingrijke, steeds weer nieuwe wijze getuigt van betrokkenheid, speelsheid, verwondering en nieuwsgierigheid.”

# Leo Pleysier is voor zijn “subtiel gecomponeerde” roman Klokgelui (De Bezige Bij) gelauwerd met de Hans Vervoortprijs. Deze in 2022 in het leven geroepen onderscheiding lauwert “verhalend proza van neerslachtige en toch opbeurende aard.” Het prijzengeld is intussen opgetrokken tot 10.000 euro. “Gelukkig dat wij de scherp luisterende Leo Pleysier hebben (…), zoals hij ons ook met zijn laconiek ogende stijl beurtelings kan laten lachen en diep raken.” Eerdere winnaars zijn Tobi Lakmaker en Theodor Holman.

# Ook de nominaties van de C. Buddingh’-prijs zijn bekend, de prijs bekroont jaarlijks het beste poëziedebuut. De kanshebbers zijn, opnieuw, Dewi de Nijs Bik (Indolente; De Arbeiderspers), de Vlaming Bob Vanden Broeck (De richting is richting omleiding; het balanseer), Sytse Jansma (Rozige Maanvissen; Atlas/Contact) en Merel van Slobbe (De maan schijnt feller in de metaverse; De Arbeiderspers). De jury van deze editie bestaat uit Toef Jaeger, Lisette Ma Neza en Joost Oomen. De winnaar kennen we tijdens Poetry International (6 t.e.m. 9 juni in Rotterdam).

# Op 6 april 2024 ontvingen auteur Tjibbe Veldkamp en illustrator Mark Janssen de Woutertje Pieterse Prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kinder- of jeugdboek. Juryvoorzitter Rik van de Westelaken: “Een magisch boek, dat de lezer al bij de eerste zinnen het verhaal intrekt en niet meer loslaat. Zo beeldend, dat elke scène zich als een film voor je ogen afspeelt. Zonder dat er een woord te veel wordt gebruikt, komen de kleurrijke personages en locaties moeiteloos tot leven. Een klassieker in spe die ongetwijfeld nog veel generaties een onvergetelijke leeservaring zal bezorgen.” De Woutertje Pieterseprijs levert de winnaar een bedrag van 15.000 euro op.

# Docenten hebben gestemd voor de drie nominaties van de Inktaap 2025. Voor deze editie strijden Kindertrein uit Boedapest van Emy Koopman, Luister van Sacha Bronwasser en W. van Tiemen Hiemstra om dé literaire jongerenprijs van Nederland. De editie 2024 werd binnengehaald door Anjet Daanje en Het lied van ooievaar en dromedaris. Uitgever Anton Scheepstra nam namens haar de prijs in ontvangst. Er was enig gemor over het feit dat Daanje haar kat stuurde naar dit leesbevorderende evenement.

# De Debutantenprijs is een voortzetting van de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs (1925-2022) en is een aanmoedigingsprijs voor literatuur. De nieuwste editie bekroont Tiemen Hiemstra met zijn eerste roman W. (verschenen bij Das Mag). Deze prijs wordt ieder jaar uitgereikt, afwisselend in de categorieën poëzie en proza, “aan een schrijver van wie in de voorgaande jaren haar/zijn/diens eerste of eerste twee publicaties zijn verschenen.” De jury voelde zich aangesproken door “Hiemstra’s bijzondere, vanzelfsprekende talent waarmee hij iemands verdwijnen ook als een fascinerende zoektocht naar je eigen innerlijk weergeeft.” De lofzang klinkt zo: “Hiemstra’s roman is glashelder geschreven, strak van compositie en tegelijk ongrijpbaar raadselachtig. [… ] want aan het begin van het boek weet de lezer al dat W. zal verdwijnen, maar hoe die verdwijning uiteindelijk vorm krijgt, dat houdt de schrijver met elan en grote virtuositeit achter de hand. Totdat de laatste bladzijden zich aandienen […] ‘zo aangrijpend en verrassend’.” Beluister onze podcast De Eerste Keer met Hiemstra en Nele Van den Broeck.

# Julien Ignacio is de eerste winnaar van de Amarte Literatuurprijs voor zijn roman Goudjakhals, als “meest uitdagende boek voor collega-schrijvers en essayisten.” Een jury, die uitsluitend bestond uit schrijvers en essayisten, met onder andere Abdelkader Benali en Mariëtte Haveman, was unaniem in haar oordeel dat de prijs voor Goudjakhals bestemd was. De Amarte Literatuurprijs is in het leven geroepen om schrijvers en essayisten de kans te geven een boek van een collega in de schijnwerpers te zetten. De onderscheiding wil “niet het ‘beste’ boek bekronen, maar een boek dat conventionele grenzen overschrijdt, inspiratie opwekt en zowel lezers als collega-schrijvers uitdaagt.” De geldprijs omvat 15.000 euro en een essayistische beschouwing die gepubliceerd wordt in het zomernummer van de Nederlandse Boekengids.

Dirk leyman2

Dirk Leyman

(literair) journalist, auteur en eindredacteur

foto © Koen Broos

Reacties

Reacties zijn gesloten.

Gerelateerde artikelen

		WP_Hook Object
(
    [callbacks] => Array
        (
            [10] => Array
                (
                    [00000000000007170000000000000000ywgc_custom_cart_product_image] => Array
                        (
                            [function] => Array
                                (
                                    [0] => YITH_YWGC_Cart_Checkout_Premium Object
                                        (
                                        )

                                    [1] => ywgc_custom_cart_product_image
                                )

                            [accepted_args] => 2
                        )

                    [spq_custom_data_cart_thumbnail] => Array
                        (
                            [function] => spq_custom_data_cart_thumbnail
                            [accepted_args] => 4
                        )

                )

        )

    [priorities:protected] => Array
        (
            [0] => 10
        )

    [iterations:WP_Hook:private] => Array
        (
        )

    [current_priority:WP_Hook:private] => Array
        (
        )

    [nesting_level:WP_Hook:private] => 0
    [doing_action:WP_Hook:private] => 
)