Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Gerdien Verschoor

In haar maandelijkse column kijkt kunsthistoricus Gerdien Verschoor met een hedendaagse blik naar de erfenis van de oude meesters van de Lage Landen.

column
Article meester van Frankfurt
4 min leestijd

Teun op de TEFAF

Een vlieg genaamd Teun uit het nieuwe boek van Detlev van Heest herinnert kunsthistorica Gerdien Verschoor aan de vliegen op schilderijen van Rachel Ruysch en Roelant Savery. Maar waarom strijkt een vlieg neer op een schilderij van een oude meester?

column
Cornelis Norbertus Gijsbrechts De achterzijde van een ingelijst schilderij Statens Museum for Kunst
3 min leestijd

Ode aan het prikbord

Niets beter dan een prikbord om betekenisvolle voorwerpen binnen handbereik te houden, weet kunsthistorica Gerdien Verschoor. Daarin gingen zeventiende-eeuwse meester-schilders haar voor.

column
Adriaen van de Venne Slag bij Nieuwpoort c Pim Top Zeeuws Museum
4 min leestijd

Oorlog, altijd opnieuw

In het Zeeuws Museum ziet kunsthistorica Gerdien Verschoor hoe de oude meester Adriaen van de Venne oorlogshandelingen weergeeft op een ragfijn weefpatroon van wol en zijde. ‘Hoe kan het dat zoveel lelijkheid in zo’n schoonheid is gevat?’

column
Dulle Griet Pieter Bruegel de Oude
4 min leestijd

Het canongevoel

Een richtsnoer met culturele ankerpunten of een hyperindividuele verzameling van miniaturen, impressies of ervaringen: kunsthistoricus Gerdien Verschoor hecht aan het gevoel dat zulke lijsten opwekken. Heel even is de wereld in tien punten te vatten.

column
Moments contained Thomas Price c Spinster Wikipedia
4 min leestijd

Kan een everywoman geen heldin zijn?

De kritiek op de vier meter hoge ‘everywoman’ in trainingsbroek in Rotterdam brengt kunsthistoricus Gerdien Verschoor in de war. Ze ziet wel degelijk een heldin, net zoals ze die ziet in het oudst bewaarde zelfportret van een vrouw uit de Lage Landen.

column
Jan van Eyck Madonna met kanselier Rolin
4 min leestijd

Landschapspijn

De verstedelijking in haar omgeving doet kunsthistoricus Gerdien Verschoor teruggrijpen naar de arcadische landschappen van de Vlaamse Primitieven. Hoewel, waren die wel zo paradijselijk?

column
Frits Van den Berghe Obsessie c Phoebus Foundation
3 min leestijd

Een venster op verdriet

Een recente dramatische gebeurtenis jaagt een nieuwe puls door twee oude meesterwerken. Kunsthistoricus Gerdien Verschoor ziet hoe gevoelens van hoop en wanhoop eeuwenlang niets aan kracht inboeten.

column
TEFAF 2 c TM
4 min leestijd

Kijken en bekeken worden

De Europese kunst-, design- en antiekbeurs TEFAF Maastricht trekt vermogende verzamelaars van alle uithoeken van de wereld. Al gaat het die bezoekers evenzeer om gezien worden, schrijft Gerdien Verschoor.

column
Alweer Vermeer article c John Tekeridis
4 min leestijd

Alweer Vermeer

Eerder dan vreugde over de Vermeertentoonstelling in het Rijksmuseum ervaart kunsthistoricus Gerdien Verschoor schaamte over onze collectieve blockbusterverslaving. En tegelijk schaamt ze zich over die schaamte. ‘Alweer Vermeer, wat is daar nu zo erg aan?’

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.