Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Wie schreef het beste boek over taal?
0 Reacties
taal

Wie schreef het beste boek over taal?

Op 2 oktober, aan het begin van de Week van het Nederlands, weten we wie de Taalboekenprijs ontvangt. Er zijn werken genomineerd van Diedrik van der Wal, Miet Ooms, Ewoud Sanders, Jan Pekelder en Nicoline van der Sijs.

Het Genootschap Onze Taal, het Algemeen-Nederlands Verbond en dagblad Trouw willen met de Taalboekenprijs de aandacht bevorderen voor het goede (“oorspronkelijk, goedgeschreven en taalkundig relevante”) taalboek. De bekroning is goed voor €3.000, en dit zijn de vijf genomineerde publicaties:

‘Alles begint met A’ van Diedrik van der Wal

Een bladerencyclopedie met faits divers en petites histoires over de letters van ons alfabet, verschenen bij De Harmonie. “De taalverwondering staat helemaal centraal, en het plezier spat van de pagina’s”, schrijft Steven Delarue in de lage landen.

‘Buurtaal’ van Miet Ooms

Deze ‘praktische gids voor het Nederlands in België en Nederland’ van vertaler en variatielinguïst Miet Ooms brengt de verschillen tussen het Nederlands van Nederland en dat van Vlaanderen gedetailleerd in beeld. Met veel tips hoe je daar als vertaler of (tekst)schrijver mee om moet gaan. Uit bij Sterck & De Vreese.

‘Helder mij even op’ van Ewoud Sanders

Het beste, leukste en interessantste uit de NRC-taalrubriek ‘WoordHoek’, over de (soms in nevelen gehulde) oorsprong en de (vaak verrassende) ontwikkeling van woorden, uitdrukkingen en taalverschijnselen. Verschenen bij Walburg Pers.

‘Het taaldier mens’ van Jan Pekelder

De hoogleraar taalkunde aan de Parijse Sorbonne-universiteit schreef een boek over de oorsprong, geschiedenis en gebruik van taal, met korte, duidelijke antwoorden op uiteenlopende vragen over taal in het algemeen en het Nederlands in het bijzonder. Verschenen bij uitgeverij Lias.

‘Taalwetten maken en vinden’ van Nicoline van der Sijs

Een nauwgezette geschiedschrijving van het ontstaan van onze standaardtaal – van de eerste aanzetten tot regulering in de renaissance tot het ‘vasttimmeren’ van de regels in de zeventiende en achttiende eeuw. Verschenen bij Sterck & De Vreese.

Deze etymologe en historisch taalkundige “staat garant voor oerdegelijke, genuanceerde, stevig onderbouwde en gedetailleerde informatieve taalboeken”, schrijft Miet Ooms in de lage landen.

Over de prijs

In 2019 won Gaston Dorren de prijs met zijn boek Babel, in 2020 was 15 eeuwen Nederlandse taal van Nicoline van der Sijs de winnaar.

De jury bestaat net als de voorgaande jaren uit voorzitter Nelleke Noordervliet (schrijfster en bestuurslid van Onze Taal), Ton den Boon (hoofdredacteur Van Dale en taalcolumnist bij Trouw), Peter Debrabandere (hoofdredacteur Neerlandia), Vibeke Roeper (directeur Genootschap Onze Taal), Geertje Slangen (coördinator bij VRT Taal).

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.