
Panelgesprek: kan sport de wereld redden?
Herbeluister het panelgesprek over de relatie tussen sport en samenleving, georganiseerd door 'de lage landen' en 'Septentrion', in het Vlaams-Nederlands cultuurhuis deBuren.
www.de-lage-landen.com
Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland
In dit dossier trekken we lijnen tussen sport, kunst en samenleving. Kan voetbal de wereld redden? Wanneer wordt wielercommentaar poëzie? Wat als schilders gaan schaatsen? Wanneer wordt vechten kunst? Waarom triomferen Nederlandse sportvrouwen? Kunnen flandriens van overal komen? En waarom is de Derby der Lage Landen zo beladen voor Belgen, maar nauwelijks voor Nederlanders?
Herbeluister het panelgesprek over de relatie tussen sport en samenleving, georganiseerd door 'de lage landen' en 'Septentrion', in het Vlaams-Nederlands cultuurhuis deBuren.
De ontwikkeling die beide ploegen kenden is nauw verbonden met de belangrijkste sociale evolutie die de voetbalsport zelf heeft doorgemaakt.
Hoofdredacteur Hendrik Tratsaert licht het thema van het novembernummer toe: ‘Samenspel - de lijnen tussen sport, kunst en samenleving.’
Het is een van de opvallendste tendensen in de internationale sportwereld: Nederlandse vrouwen winnen de ene medaille na de andere. Dat is geen toeval, maar een kwestie van mentaliteit, gericht beleid, fysieke voordelen en… geografische en infrastructurele omstandigheden.
Sportschrijvers Herman Chevrolet en Bieke Purnelle zetten een boompje op over de metamorfose van een wielerterm.
De derby’s der Lage Landen verlopen vaak op het scherp van de snee – of toch voor Belgen, Nederlanders halen de schouders op. Die eenzijdige rivaliteit heeft een sportieve, maar ook historische achtergrond.
Lennert De Vroey, die de grenzen tussen wielercommentaar en theater verkent, onderzoekt in dit stuk het taalspel van sportverslaggevers.
Boksen? Voor buitenstaanders is die sport een vorm van geweld, maar veel kunstenaars zien dat anders. Talloze filmmakers, schrijvers en beeldend kunstenaars zijn gefascineerd door de prijsvechterij.
Voetbalclubs- en organisaties die hun populariteit gebruiken om aan gemeenschapswerk te doen: een schaamlapje of pure maatschappelijke winst? Hoe waardevol zijn de sociale initiatieven van voetbalclubs?
De bewondering én angst die iconische bergen als de Mont Ventoux, Alpe d’Huez of de Tourmalet oproepen, inspireren ook Nederlandse en Vlaamse auteurs. Schrijver en sportjournalist Frank Heinen rijdt een rondje langs meeslepend wielerproza en -poëzie.
Hoewel Nederlanders al sinds de dertiende eeuw ijzers onder hun voeten binden, zijn schaatsers pas vanaf de zestiende eeuw regelmatig te zien op schilderijen – met dank aan de Vlaamse meester Bruegel en… een klimatologisch fenomeen.