Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Reeks

Samenspel

In dit dossier trekken we lijnen tussen sport, kunst en samenleving. Kan voetbal de wereld redden? Wanneer wordt wielercommentaar poëzie? Wat als schilders gaan schaatsen? Wanneer wordt vechten kunst? Waarom triomferen Nederlandse sportvrouwen? Kunnen flandriens van overal komen? En waarom is de Derby der Lage Landen zo beladen voor Belgen, maar nauwelijks voor Nederlanders?

5 Annemiek van Vleuten c Wikimedia Commons
Voor abonnees
samenleving Marian Rijk
9 min leestijd

Waarom Nederlandse sportvrouwen wereldwijd triomferen

Het is een van de opvallendste tendensen in de internationale sportwereld: Nederlandse vrouwen winnen de ene medaille na de andere. Dat is geen toeval, maar een kwestie van mentaliteit, gericht beleid, fysieke voordelen en… geografische en infrastructurele omstandigheden.

W B Tholen Divertissement sur la glace Artikel Sellink
Voor abonnees
9 min leestijd

Als schilders gaan schaatsen

Hoewel Nederlanders al sinds de dertiende eeuw ijzers onder hun voeten binden, zijn schaatsers pas vanaf de zestiende eeuw regelmatig te zien op schilderijen – met dank aan de Vlaamse meester Bruegel en… een klimatologisch fenomeen.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.