Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Reeks

Onbegrensd

Bart Noels voelt zich niet gehinderd door de grens tussen Frankrijk en Vlaanderen. Integendeel, ze prikkelt zijn nieuwsgierigheid. In “Onbegrensd” bericht hij geregeld over actuele gebeurtenissen in deze grensstreek.

Geannuleerd agenda picture 600x364
De Franse Nederlanden Bart Noels
6 min leestijd

Cultuur en corona: zelf wat licht creëren in de tunnel

Sedert de verstrengde maatregelen van het najaar in België en Frankrijk is de cultuursector opnieuw beland in een somber straatje. Perspectief is er pas naar de zomer toe. Een aantal cultuurspelers blijft niet bij de pakken zitten. Anderen springen tijdelijk naar een andere sector.

IMG 2906
Voor abonnees
De Franse Nederlanden Bart Noels
3 min leestijd

Design voor een betere mobiliteit

Design kan een hefboom zijn voor duurzame verandering. Dat is wat Lille Métropole 2020, Wereldhoofdstad van het Design, wil uitdragen.

ANMT Fonds Henri Petiet
De Franse Nederlanden Bart Noels
5 min leestijd

Een ode aan de cheminot

In Roubaix is dit najaar het verhaal te zien van de ‘cheminots’, de mannen en vrouwen die het spoor draaiende houden. Een expo over strijd, ziekenkassen, lavabo’s en de trots van de cheminot.

Fietsen in Rijsel 6
Voor abonnees
De Franse Nederlanden Bart Noels
3 min leestijd

Wordt Frankrijk toch nog een fietsland?

Wie de voorbije weken op het Vlaamse en Waalse platteland vertoefde zag overal fietsers. Door de coronacrisis hebben nu ook de Fransen het fietsen ontdekt. En daar speelt de overheid krachtig op in.

Grensfoto 3
De Franse Nederlanden Bart Noels
5 min leestijd

Geen perspectief voor de grensstreek

De huidige nationale aanpak van de Covid 19-crisis botst met de realiteit van veel bewoners in de grensstreek. Familie, werk en nagenoeg het hele sociale leven spelen er zich af op een paar vierkante kilometer in België en Frankrijk. Maar met een afgesloten grens is het lastig.

Welkom 2
samenleving Bart Noels
3 min leestijd

Westhoek krijgt opnieuw grensoverschrijdende televisie

‘Welkom’ heet het initiatief waarmee Flandres Télévision en een Vlaamse partner de troeven van de Franse en Belgische Westhoek willen belichten. “We willen mensen over de grens krijgen”, klinkt het ambitieus. Daarmee krijgt de Westhoek eindelijk opnieuw een tweetalig tv-programma.

Couverture-eldorado
kunst Bart Noels
5 min leestijd

Rijsel zoekt naar Eldorado met Lille3000

De regio Rijsel heeft sedert het cultuurjaar 2004 de traditie om driejaarlijks uit te pakken met een groot cultuurfestival. Met het thema "Eldorado" kiest Lille3000 opnieuw voor kunst en verbeelding als verenigend element. Maar niet iedereen ziet het zo. Bij deze editie klinken kritische stemmen. Lille 3000, marketinginstrument of een oprechte verbindende cultuurspeler?

1-Schelde-05-Doornik
samenleving Bart Noels
4 min leestijd

Een kwetsuur voor Doornik

In Doornik worden de bogen van de dertiende-eeuwse Pont des Trous afgebroken. Door de geplande verbinding tussen het Seine- en het Scheldebekken moeten ze plaats maken voor grotere schepen. Wordt historisch erfgoed opgeofferd voor economische vooruitgang?

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.