
Nieuwkomers in het Noorden: dit was de presentatie in het Frans Hals Museum
Op 5 oktober presenteerden we ons jongste nummer over migratie in het Haarlem met een lezing van Hein Klemann. Een terugblik in klank en beeld.
www.de-lage-landen.com
Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland
Het Frans Hals Museum in Haarlem pakt uit met de tentoonstelling Nieuwkomers. Vlaamse kunstenaars in Haarlem (1580-1630). Daarom brengt de lage landen dit uitgebreide dossier over migratie binnen en naar de Nederlanden. Welke invloed hadden de zuidelijke inwijkelingen op Haarlem? Hoe verging het de Belgische vluchtelingen in Nederland tijdens WOI? En hoe gaan de Lage Landen nu om met migratie?
Op 5 oktober presenteerden we ons jongste nummer over migratie in het Haarlem met een lezing van Hein Klemann. Een terugblik in klank en beeld.
Hoofdredacteur Hendrik Tratsaert licht het thema van het augustusnummer van de lage landen toe: ‘Nieuwkomers in het Noorden’, of migratiebewegingen binnen en naar de Lage Landen.
Waren de Haarlemse kunsten ook zonder de inwijkelingen uit Vlaanderen en Brabant tot bloei gekomen in de jaren 1580-1630?
Vluchtelingen uit de zuidelijke Nederlanden speelden een rol in de bloei van Haarlem. Maar hoe groot was hun bijdrage aan die opleving nu precies? En in wat voor een stad kwamen de Vlamingen terecht?
Aan het begin van de Eerste Wereldoorlog vluchtten 1 miljoen Belgen naar Nederland. ‘De Oekraïners nu, meer dan Afghanen, lijken het meest op Belgische vluchtelingen van toen.’
Zowel in Nederland als in België is het aantal inwoners dat afkomstig is uit het andere land flink in de afgelopen vijftien jaar flink gegroeid.
Schrijvers Ivo Victoria, Sarah Meuleman en Geert Buelens vonden het alle drie op hun manier een bevrijding om naar Nederland te trekken. Maar al gauw leerden ze ook de schaduwzijden van het land kennen.
België is een ‘exilland’ voor Nederlandse schrijvers. Van Multatuli tot Willem Frederik Hermans. Maar ook vandaag leeft de traditie voort. Op bezoek bij Joke van Leeuwen, Rob van Essen en Marc Reugebrink.
Migratie in de Lage Landen: een dubbelgesprek. Voor populisten is migratie een lekkere brok, wie het thema wél door een eerlijke bril bekijkt, heeft de wind tegen.
In de periode dat Zuid-Nederlandse immigranten naar de Republiek trokken, kreeg het Standaardnederlands vorm. Recent onderzoek wijst uit zij geen noemenswaardige invloed hebben uitgeoefend op de standaardtaal-in-wording.
Jan en Leo Lucassen schreven een heel leesbaar boek over vijf eeuwen migratie naar Amsterdam. Deze recensie focust op de ‘Belgische’ vluchtelingen, vaak Antwerpenaars, die ooit strandden aan de Amstel.