Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Zonder migranten lukt het niet meer: specialisten Marlou Schrover en Sara Cosemans over migratie naar België en Nederland
1 Reacties
Voor abonnees
interview Nieuwkomers in het Noorden
samenleving

Zonder migranten lukt het niet meer: specialisten Marlou Schrover en Sara Cosemans over migratie naar België en Nederland

Voor populisten is migratie een lekkere brok, wie het thema wél door een eerlijke bril bekijkt, heeft de wind tegen. ‘Als politicus kun je de verkiezingen niet winnen door te zeggen dat het wel goed komt’, vreest Marlou Schrover, migratiespecialist aan de Universiteit Leiden. ‘Als we migratie op langere termijn bekeken, weg van de waan van de dag, zou dat al een heel verschil maken’, zegt vakgenote Sara Cosemans van de KU Leuven. Migratie in de Lage Landen: een dubbelgesprek.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€10

€4/maand

Reeks

Nieuwkomers in het Noorden

Uitgeweken

JefVanStaeyen

geachte,

Sara Cosemans hekelt het feit dat het beleid "totaal anders omgaat" met vluchtelingen uit Oekraïne dan uit Syrië, alhoewel het om "nogal vergelijkbare conflicten" gaat.
Nog afgezien van de vraag of de conflicten "nogal vergelijkbaar zijn", is het volkomen normaal dat we, en dat in onze naam ook het beleid, anders omgaan met vluchtelingen uit Oekraïne dan met hun lotgenoten uit Syrië. Het is normaal, en het is gelukkig zo.
In juli vorig jaar viel er een waterbom op de Vesderstreek in Wallonië. En, veel erger nog, in de Duitse Länder Nordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts. Na de catastrofe ontstond er in België, en ook in Vlaanderen, een elan van solidariteit met de Waalse slachtoffers, een elan dat minstens een jaar lang heeft bestaan — en nu nog bestaat. Dergelijke solidariteit hebben we in Vlaanderen niet gevoeld, en zeker niet in daden omgezet, met "nogal vergelijkbare" Duitse slachtoffers. Die solidariteit bestond evenmin toen in Frankrijk, of verder weg, "nogal vergelijkbare" rampen zijn gebeurd.
Moeten we daarom treuren? Nee.
Wanneer mijn broer of een vriend bij mij aan de deur staat omdat hij hulp nodig heeft, krijgt hij meer hulp dan wanneer het een buur of een collega is. En de buur of collega zal meer hulp krijgen dan een onbekende. De wereld draait, en is pas leefbaar, omdat we niet iedereen gelijk behandelen, en omdat we sommigen meer gunnen dan anderen. Een wereld waar alle intermenselijke relaties, tussen individuen en tussen groepen — voor zover die dan nog bestaan — identiek zijn, is een kille wereld, een wereld waarin iedereen eenzaam is.
Het is/was nodig de Syrische vluchtelingen correct te behandelen, maar het is ons volste recht de Oekraïnse vluchtelingen meer te geven dan waar ze in vergelijking tot de Syriërs "recht op hebben".

vriendelijke groet

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.