Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Wat er in het leven te koop is. Het werk van Els Pelgrom
0 Reacties
Voor abonnees

Wat er in het leven te koop is. Het werk van Els Pelgrom

(Bregje Boonstra) Ons Erfdeel - 1992, nr 5, pp. 711-717

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

Els Pelgrom heeft in de loop van haar carrière als kinderauteur vijfmaal een Griffel gekregen, waarvan drie gouden. Haar debuut, \Het geheimzinnige bos\" (1962) is (terecht) in de papiermand van de literatuurgeschiedenis verdwenen. Maar toen ze eenmaal haar eigen stem gevonden had, heeft ze snel een betrekkelijk solitaire plaats binnen de Nederlandse jeugdliteratuur gevonden, een plaats die samenhangt met de eigenzinnige literaire kwaliteiten van haar werk en met haar verzet tegen inlijving bij het \"genus\" kinderboekenschrijver. In de loop van de tijd is Pelgrom de taal zuiniger gaan hanteren en leverde haar aftasten van de grenzen tussen fantasie en de werkelijkheid interessante resultaten op. Haar schrijfwijze is bijna naturalistisch, met een aandacht voor het zinnelijke die men bij jeugdboekenauteurs zelden vindt. De zwakste plek van Pelgrom is de verhaalopbouw: afgezien van het boek \"Kleine Sofie en Lange Wapper\" is er in het werk geen werkelijke ontwikkeling en geen hoogtepunt. Tot slot behandelt de auteur de laatste zes verschenen boeken van haar hand."

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.