Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Waarom kunstenaar Susanne Khalil Yusef besloot een monument niet te realiseren
0 Reacties
© Noémi Biró
© Noémi Biró © Noémi Biró
podcast Kan niet bestaat niet
kunst

Waarom kunstenaar Susanne Khalil Yusef besloot een monument niet te realiseren

Hoe beschrijf je iets fysieks als een kunstwerk als het nooit daadwerkelijk bestaan heeft? In de podcast Kan niet bestaat niet vertellen kunstenaars over een werk dat ze nooit hebben voltooid. In de derde aflevering: Palestijns-Nederlands kunstenaar Susanne Khalil Yusef vertelt over de keuze om zich terug te trekken uit een researchteam. De werkgroep hield zich bezig met het realiseren van een herdenkingsmonument voor de Nakba in Rotterdam.

Een herdenkingsmonument realiseren voor de Nakba in Nederland was voor Susanne Khalil Yusef een droom om Toch besloot de Palestijns-Nederlandse kunstenaar zich terug te trekken uit de researchgroep die zich bezighield met de totstandkoming van zo’n monument in Rotterdam.

In gesprek met Maurits de Bruijn vertelt Yusef over het belang van zorgvuldige reflectie op de machtsverhoudingen binnen zo’n project. Ook beschrijft Yusef hoe haar kunstenaarschap haar in staat stelt dichter bij haar Palestijnse geschiedenis te komen, en hoe succes voor haar besloten ligt in het samenbrengen en verbinden van mensen.

Beluister de podcast:

Deze podcastreeks is een productie van De Brakke Grond i.s.m. Mister Motley.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.