Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

VLIEG IN VAGEVUUR. Het destabiliserende filmdebuut van Morgan Knibbe
0 Reacties
Voor abonnees
kunst

VLIEG IN VAGEVUUR. Het destabiliserende filmdebuut van Morgan Knibbe

(Karin Wolfs) Ons Erfdeel – 2015, nr 1, pp. 102-104

Dit is een artikel uit ons papieren archief

Overrompelend, beklemmend en destabiliserend is de openingsscène van het lange documentairedebuut Those Who Feel the Fire Burning (Zij die het vuur voelen branden) van aanstormend filmtalent Morgan Knibbe (Amsterdam 1989), over de hopeloze situatie van immigranten aan de randen van Fort Europa. Subjectief én universeel is het perspectief dat hij kiest, fictief en documentair het verhaal dat hij vertelt. Door de camera – die hij zelf hanteerde – te gebruiken als de ogen van een bootvluchteling, dwingt hij de kijker in diens schoenen.

Veelzeggend is de beslissing van International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) om Knibbes bijzondere lange filmdebuut niet alleen voor de nationale competitie (voor de beste Nederlandse lange documentaire) te selecteren, maar hem ook meteen een plekje te gunnen in de hoofdcompetitie (voor de beste internationale lange documentaire). Onterecht bleek dat niet: de internationale jury rekende Those Who Feel the Fire Burning tot de beste vier, getuige de nominatie die de film voor de hoofdprijs in de wacht sleepte.

"

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.