Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

‘Supergaaf’ en vier andere titels op de shortlist van de Taalboekenprijs 2023
0 Reacties
taal

‘Supergaaf’ en vier andere titels op de shortlist van de Taalboekenprijs 2023

Van een analyse van Mark Ruttes retorische trucs tot een taalkundige kijk op een schilderij van Pieter Bruegel de Oude: dit zijn de genomineerde publicaties voor de vijfde Taalboekenprijs.

Wie schreef het beste boek over taal? Begin oktober, in de Week van het Nederlands, weten we wie de vijfde Taalboekenprijs ontvangt. Met de prijs willen Onze Taal, het Algemeen-Nederlands Verbond (ANV) en dagblad Trouw Vlaamse of Nederlandse publieksboeken over taal onder de aandacht brengen. De auteur van de winnende publicatie ontvangt een geldbedrag van 3.000 euro en een oorkonde.

Zeker is nu al dat de prijs dit jaar naar een werk van een Nederlandse auteur gaat: tussen de genomineerden zit geen enkele Vlaming.

Deze vijf boeken zijn nog in de running

Jurriën Rood – Dwaaltaal (Noordboek)

In Dwaaltaal gaat filosoof en filmmaker Jurriën Rood over de platgeslagen betekenis van dooddoeners (zoals ‘Over smaak valt niet te twisten’) – en over hoe je daar ook anders naar kunt kijken.

Mounir Samuel – Je mag ook niets meer zeggen (Nieuw Amsterdam)

Een nieuwe wereld waarin geen plaats is voor ongelijkwaardigheid, uitsluiting en onderdrukking, vraagt ook om een nieuwe taal. Wat is er allemaal nodig om tot die nieuwe taal te komen, vraagt politicoloog en journalist Mounir Samuel zich af.

Een inclusieve, veilige en toegankelijke taal die de werkelijkheid beschrijft zoals ze is: daarnaar streeft Samuel in zijn nieuwe boek. Lees onze recensie door Marc van Oostendorp.

In zijn vorige publicatie, Jona zonder walvis, scheen Samuel zijn licht op de klimaatcrisis. Lees ons artikel door Pieter Leroy.

Ewoud Sanders – Het n-woord (Prometheus)

Ewoud Sanders beschouwt de historie van het woord neger in het Nederlands, van de zestiende eeuw tot nu. De taalhistoricus en journalist bekijkt hoe de betekenisontwikkeling van dat woord ook een spiegel is van de samenleving.

Sanders was ook in 2021 genomineerd voor de Taalboekenprijs, voor zijn boek Helder me even op.

Ted van Lieshout – Rozen voor de zwijnen (Leopold)

Schrijver, dichter en illustrator Ted van Lieshout wandelt door het schilderij De dwaasheid van de wereld van Pieter Bruegel de Oude, en beschrijft de meer dan honderd spreekwoorden en gezegden die de afgebeelde dorpelingen belichamen.

Robbert Wigt – Supergaaf (Mazirel Pers)

Auteur en docent Nederlands Robbert Wigt onderzoekt waarom Mark Rutte, Nederlands minister-president sinds 2010, zich zo vlot door moeilijke debatten slaat en zich zo lastig laat interviewen. Onze recensent Siemon Reker, die al jaren een blog bijhoudt over politieke taal in Den Haag, vindt veel jargon en onbeantwoorde vragen in Wigts studieuze boek.

Lees de bespreking

Over de prijs

De vorige winnaars van de Taalboekenprijs zijn Theo Hermans, Cees Koster, Inger Leemans, Ton Naaijkens en Dirk Schoenaers (Vertalen in de Nederlanden), Diedrik van der Wal (Alles begint met A), Nicoline van der Sijs (15 eeuwen Nederlandse taal) en Gaston Dorren (Babel).

De jury bestaat uit Frits van Oostrom (emeritus hoogleraar en bestuurslid Onze Taal), Ton den Boon (hoofdredacteur Van Dale en taalcolumnist bij Trouw), Peter Debrabandere (hoofdredacteur Neerlandia), Vibeke Roeper (directeur Genootschap Onze Taal) en Geertje Slangen (coördinator bij VRT Taal).

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.