Publicaties
Speciaalbieren in de lift
0 Reacties
© Eric Sander
© Eric Sander © Eric Sander
De Franse Nederlanden
maatschappij

Speciaalbieren in de lift

De bieren van Nord-Pas-de-Calais

Door het aantreden van een nieuwe generatie brouwers met de nodige durf zijn de bieren van Nord – Pas-de-Calais weer helemaal terug van weggeweest. Ze bieden een klassiek assortiment aan, maar onderscheiden zich ook graag.

Noord-Franse brouwers hebben uiteraard ook wel het klassiekere assortiment in huis, maar daarnaast onderscheiden ze zich graag. Op tweeërlei wijze. Ten eerste met originele, verrassend smakende assortimenten. Zo bracht Brasserie historique de l’abbaye du Cateau in 2018 een bier uit met groene tomaat, basilicum, paprika’s en piment. Dat is al even gedurfd als bier met champignons, blauwe bosbes of aardbeien. Sinds een jaar of vijf neemt het aantal speciaalbieren toe. ‘Dat heeft het voordeel dat de markt er dynamischer van wordt, ook in bierbars,’ merkt François Devos op.

Brouwerij Célestin uit Rijsel is een specialist in het genre: Amaury d’Herbigny maakt gebruik van Spaanse peper uit Zuid-Afrika, koriander, cacaobonen, yuzu – ingrediënten die je niet meteen met bier associeert. ‘Het is origineel. We proberen dingen uit en kijken of het werkt,’ analyseert de bieroloog. ‘Het zijn soms erg vluchtige trends.’ Brasserie Thiriez biedt een bier met drie paprika’s, en Lepers 8 van Brasserie Lepers is gebaseerd op kardemom… Uiteindelijk geldt als enige beperking de verbeeldingskracht… en de smaak.

En wat die smaak betreft, brouwen de Noord-Fransen ook Barley Wine en Barley Aged, gerstebieren die tot 16-18 euro per fles kunnen kosten. Het gaat om vrij sterke bieren die gedurende één tot vier jaar in kelders tot ontwikkeling komen in de fles of zelfs in eiken vaten. Wijn-, whisky-, armagnac- en cognacvaten delen hun aroma’s mee aan het bier… ‘Dat soort uitzonderlijke bieren wordt eerder voor het plezier gebrouwen, in kleine hoeveelheid,’ vertelt François Devos.

Barley Wine is donkerrood, amberkleurig bier met een alcoholpercentage van 10-12°. Een voltreffer is Page 24 Barley W, à 10,9°, met twee gisten waarvan één champagnegist. Gekarameliseerde mouttoetsen en fruitige toetsen van rijpe, gekonfijte en citrusvruchten.

Brasserie du Pays Flamand biedt dan weer het assortiment Wilde Leeuw, bieren die gerijpt zijn op vaten witte bourgogne, op tonnen Amerikaanse bourbon of Schotse whisky. ‘In mijn prestigeassortiment zit Captain Smith van Brasserie Sainte-Loupoise,’ aldus nog Romain Velay van de Rijselse Beerchope. ‘Een Barley Wine met veel langere oplegtijd en met een met rode was bedekte metalen dop. Die kan wel tien jaar rijpen.’ Maar opgelet, deze producten richten zich meer tot de verstokte bierfreak die op zoek is naar iets bijzonders. ‘Niet doen bij mosselen met friet,’ stelt François Devos kort en klaar.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische betaling. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met philippe.vanwalleghem@onserfdeel.be