Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Populair zonder canon?
0 Reacties
Voor abonnees
Canon & co

Populair zonder canon?

(Jo Tollebeek) Ons Erfdeel - 2005, nr 2, pp. 163-164

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

Redacteur Jo Tollebeek leidt het tweede nummer in van de achtenveertigste jaargang van Ons Erfdeel. Hij gaat daarbij in op drie artikelen in verband met geschiedenis die in dit nummer opgenomen zijn: een artikel over geschiedenis in prime time, een stuk over geschiedenis in historische jeugdboeken en een bijdrage over Geert Maks omgang met geschiedenis. Die drie artikelen leggen volgens Tollebeek getuigenis af van een nieuwe historische koorts. Geschiedenis heeft zich in tal van mogelijke vormen verspreid in alle uithoeken van de cultuur. Maar wélke geschiedenis wordt er precies verteld? Dat is minder duidelijk. Stemmen voor een nieuw op te stellen canon van de historische feiten die je moet kennen, klinken anno 2005 steeds luider. Toch, nuanceert Tollebeek, is zo'n canon niet zaligmakend: een nationale historische canon werkt niet alleen de integratie, maar ook de discriminatie in de hand.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€10

€4/maand

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.