Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Oordeel en vooroordeel in taal. Een beschouwing over taalattitude en rationalisering
0 Reacties
Voor abonnees

Oordeel en vooroordeel in taal. Een beschouwing over taalattitude en rationalisering

(P.C. Uit den Boogaart) Ons Erfdeel - 1986, nr 2, pp. 259-263

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

Zes lessen over oordeel en vooroordeel in taal: 1. Taalgebruikers zijn onnauwkeurige taalwaarnemers. 2. Slachtoffers van een taalvooroordeel generaliseren er op hun beurt ook maar op los. 3. Taalgebruikers verpakken hun taaloordelen in algemene opinies, die meestal dienen om andermans taal te stigmatiseren op basis van één, onbeduidend facet ervan. 4. Het aantal aspecten waarin in concreto andermans taal wordt beoordeeld, is erg beperkt. 5. Sociolinguïsten hebben de neiging om hoofdzakelijk taalverschuivingen en taalveranderingen te onderzoeken in gebieden en sociale omgevingen waar duidelijk afgebakende taalsystemen op elkaar botsten. 6. Deze omstandigheid heeft aanleiding gegeven tot het ontstaan van nieuwe vormen van bijgeloof, nu niet onder \naïeve\" taalgebruikers, maar onder taal-beschouwers."

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.