Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Onsentimentele compassie. De documentaires van Peter en Petra Lataster
0 Reacties
Voor abonnees
kunst

Onsentimentele compassie. De documentaires van Peter en Petra Lataster

(Jelle Schot) Ons Erfdeel – 2015, nr 3, pp. 90-97

Dit is een artikel uit ons papieren archief

Al een kwart eeuw werken Peter Lataster (Amsterdam, 1955) en Petra Lataster-Czisch (Dessau/DDR, 1954) samen als documentairemakers. Een harmonieus verbond — “samen zijn we één regisseur”, zeggen ze altijd — dat hen al talloze nationale en internationale filmprijzen opleverde, waaronder Gouden Kalveren voor Verhalen van een rivier (1994) en Niet zonder jou (2010). En in 2012 werden ze door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid gevraagd als Documentairemaker in focus. Een eer die voor hen enkel John Appel, Hans Heijnen en Heddy Honigmann ten deel viel.

Het tekent de status van de Latasters in het Nederlandse filmlandschap. En dat terwijl het repertoire van het echtpaar niet bepaald uitblinkt in grootse, meeslepende verhalen of oogverblindende mooifilmerij. Hun werk bestaat vooral uit kleine, persoonlijke documentaires.

Hun oeuvre, dat ze voor het overgrote deel in samenwerking met publieke omroep Human (voorheen Humanistische Omroep) ontwikkelden, valt grofweg onder te verdelen in twee kampen. Enerzijds zijn er de films over kunstenaars en denkers die ze bewonderen. De andere rode draad in hun werk is de relatie tussen de kwetsbaren uit de samenleving en de mensen die hen bijstaan.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.