Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Nieuwkomers in het Noorden: dit was de presentatie in het Frans Hals Museum
0 Reacties
© Tom Christiaens / de lage landen
© Tom Christiaens / de lage landen © Tom Christiaens / de lage landen
Nieuwkomers in het Noorden
geschiedenis

Nieuwkomers in het Noorden: dit was de presentatie in het Frans Hals Museum

Op woensdag 5 oktober presenteerden we het augustusnummer 2022 van de lage landen in het Frans Hals museum (Haarlem) met een lezing van professor Hein Klemann. Het nummer opent met het dossier ‘Nieuwkomers in het Noorden’ naar aanleiding van de tentoonstelling Nieuwkomers. Vlaamse kunstenaars in Haarlem (1580-1630), waarmee het Frans Hals Museum dit najaar uitpakt. Een terugblik in klank en beeld.

Het waren roerige, maar vruchtbare tijden in het Haarlem van de zestiende en zeventiende eeuw. Op enkele decennia tijd groeide de bevolking er van 18.000 tot 40.000 inwoners – veel van de inwijkelingen kwamen uit de zuidelijke steden naar het noorden.

Welke invloed hadden die migranten op Haarlem? Hoe verging het de Belgische vluchtelingen in Nederland tijdens WO I? Hoe ‘Vlaams’ is de standaardtaal? En hoe gaan de Lage Landen nu om met migratie?

Op de presentatie van ons themanummer 'Nieuwkomers in het Noorden' gaf professor economische geschiedenis Hein Klemann een lezing over Vlamingen in Haarlem.

Vluchtelingen uit de zuidelijke Nederlanden speelden een rol in de bloei van Haarlem tussen 1580 en 1630, dat is bekend. Onduidelijk is hoe groot hun bijdrage aan die opleving nu precies was. En in wat voor een stad kwamen de Vlamingen terecht?

Hein Klemann nam ons mee naar een veelgeplaagd Haarlem in een tumultueus tijdsgewricht. De binnenstromende Vlamingen waren er niet alleen gewilde vaklui, maar dienden ook als pionnen in een politiek-strategisch machtsspel.

Herbeluister de lezing van Hein Klemann hieronder:

Voor de lezing gaf curator Norbert Middelkoop een rondleiding door de pas geopende tentoonstelling Nieuwkomers in het Frans Hals Museum.

Reeks

Nieuwkomers in het Noorden

Uitgeweken

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.