Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

NEERLANDICI IN HET BUITENLAND. Onderzoekers, lesgevers, bruggenbouwers en cultureel ambassadeurs?
0 Reacties
Voor abonnees
taal

NEERLANDICI IN HET BUITENLAND. Onderzoekers, lesgevers, bruggenbouwers en cultureel ambassadeurs?

(Lut Missinne) Ons Erfdeel – 2013, nr 2, pp. 186-189

Dit is een artikel uit ons papieren archief

Wie in het buitenland als neerlandicus aan de slag is, is niet alleen docent van de Nederlandse taal of literatuur en cultuur, maar ook onderzoeker en vaak bestuurder. Daarnaast vervult zij of hij nog een reeks van andere taken: fungeren als eerste aanspreekpunt voor vragen over de Nederlandse taal en literatuur, auteurslezingen organiseren, vertalen of aanzetten tot vertalen, ontvangen van gasten uit Nederland en Vlaanderen, kortom het bevorderen van de cultuur uit de Lage Landen in algemene zin. Niemand zal het zijn ontgaan dat universitaire instellingen en docenten onder druk staan. Voor academici in het buitenland is het niet anders. Is er daarbij nog plaats voor een of andere vorm van “cultureel ambassadeurschap”? En vooral: beschouwen docenten dit zelf als hun taak en is hierin de laatste tijd wat veranderd ? Om hierover een beeld te krijgen legde Ons Erfdeel deze vragen voor aan een tachtigtal buitenlandse instituten waar Nederlands wordt gedoceerd. Uit de tweeëntwintig ingevulde antwoordformulieren kan men, afgezien van de vele regionale verschillen en van het feit dat het slechts om een steekproef gaat, wel een paar tendensen en wensen afleiden.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.