Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Miet Ooms, Gaston Dorren en Jelle Stegeman maken kans op de Taalboekenprijs 2022
0 Reacties
taal

Miet Ooms, Gaston Dorren en Jelle Stegeman maken kans op de Taalboekenprijs 2022

Wie schreef het beste taalboek van het voorbije jaar? Dat weten we op 1 oktober, de eerste dag van de Week van het Nederlands: dan wordt de vierde Taalboekenprijs uitgereikt door ANV, Onze Taal en Trouw. Wij bespraken drie van de vijf titels op de shortlist.

Met deze prijs, goed voor €3.000, willen het Genootschap Onze Taal, dagblad Trouw en het Algemeen-Nederlands Verbond de aandacht voor het goede taalboek bevorderen.

Dit zijn de vijf kanshebbers:

Johan De Caluwe, Veronique De Tier, Anne-Sophie Ghyselen, Roxane Vandenberghe - Atlas van het dialect in Vlaanderen (Lannoo)

Wil je iets weten over dialect in het zuiden van het Nederlandse taalgebied en de studie daarvan? Dan heb je met de Atlas van het dialect in Vlaanderen een voortreffelijk naslagwerk in handen. Al blijft de status van de tussentaal ook in dit boek troebel, vond onze medewerker Miet Ooms.

Lees hier onze recensie.

Jelle Stegeman - Grote geschiedenis van de Nederlandse taal (Amsterdam University Press)

De ruim duizend pagina’s van Jelle Stegemans geschiedenis van het Nederlands bevatten wel een schat aan informatie, maar missen een originele blik op onze taal. De grote verdienste van dit boek is dat het de weg wijst naar verdere verdiepende publicaties, oordeelde onze recensente Nicoline van der Sijs.

Lees hier onze recensie.

Miet Ooms - Tot in de puntjes … Praktische leestekengids (Sterck & De Vreese)

Naslagwerk over het gebruik van leestekens, van punten en komma’s tot smileys, maar tegelijkertijd een leesboek over de historie en ontwikkeling van onze interpunctie.

Dirk Schoenaers, Theo Hermans, Inger Leemans, Cees Koster en Ton Naaijkens - Vertalen in de Nederlanden. Een cultuurgeschiedenis (Boom)

Er circuleerden altijd al diverse talen in de Lage Landen, en wij hebben die situatie vaak in ons voordeel gebruikt. Dat is een van de conclusies van Vertalen in de Nederlanden, een monumentaal boek dat niet alleen de bloeiende vertaalcultuur in onze contreien belicht, maar ook een boeiend stuk cultuurgeschiedenis biedt.

Lees hier onze recensie

Gaston Dorren - Zeven talen in zeven dagen. Een avonturenboek (Athenaeum - Polak & Van Gennep)

Hoe tem je een nieuwe vreemde taal met je kennis van andere talen? Fries, Deens, Noors, Zweeds, Italiaans, Spaans en Portugees zijn makkelijker te doorzien zodra je wat beter gaat letten op grammatica en woordenschat.

Over de prijs

Eerdere winnaars van de Taalboekenprijs zijn Gaston Dorren met Babel (2019), Nicoline van der Sijs met 15 eeuwen Nederlandse taal (2020) en Diedrik van der Wal met Alles begint met A (2021).

De jury bestaat uit: Nelleke Noordervliet (juryvoorzitter, schrijfster ), Ton den Boon (hoofdredacteur Van Dale en taalcolumnist bij Trouw), Peter Debrabandere (hoofdredacteur Neerlandia, tijdschrift van het ANV), Vibeke Roeper (directeur Genootschap Onze Taal) en Geertje Slangen (taalraadsvrouw VRT).

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.