Met het prijzensucces van Esther Gerritsen en Rob van Essen lijkt sciencefiction nu écht in de lift te zitten
De Libris voor een tijdreisroman van Rob van Essen, de Boekenbon Literatuurprijs voor Esther Gerritsens boek waarin de halve mensheid naar de ruimte verhuist en steeds meer titels met een utopische of dystopische inslag: sciencefiction lijkt bezig aan een opmars in onze literatuur. Max Urai, scifi-schrijver en docent, ziet een scene die ideeënrijk, toegewijd maar ook versplinterd is.
Reacties
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.
Beste Max,
Wat een mooi en hoopgevend stuk over science fiction in de Nederlandse literatuur. Wat jammer dat mijn werk niet wordt genoemd. Bent u mijn vierdelige roman ‘Ontdekking van de Mens’ in uw onderzoek helemaal niet tegengekomen?
Drie jaar na publicatie van deel 1 van Ontdekking van de Mens blijft de populariteit van de roman toenemen. Meerdere lezers, jong en oud, vertellen mij dat hun kijk op de samenleving en onze toekomst is veranderd na het lezen van Ontdekking van de Mens, dat ze hun leven anders gaan inrichten, minder tijd gaan besteden aan social media en gamen. Dit is een kenmerk van zoals SF-literatuur hoort te zijn: lezers helemaal het verhaal intrekken en diep aan het denken zetten.
In 2023 koos de Nederlands-Vlaamse Science Fiction & Fantasy boekenclub Ontdekking van de Mens als enige oorspronkelijke Nederlandstalige SF-roman in hun Top 25 beste SF-boeken aller tijden.
Het Nederlands Contactcentrum voor Science Fiction schreef zeer lovende recensies over de toekomstroman, met de conclusie: “Dit gehele werk, deze tetralogie, is on-Nederlands goed en verdient meer dan om, minimaal in het Engels, vertaald te gaan worden. Voor mij staat ‘De Ontdekking van de Mens’ op eenzelfde niveau als ‘Duin’ van Frank Herbert, De Foundation van Isaac Asimov of wat voor topreeks dan ook. Laat de wereld er dus van meegenieten! Laat het verfilmd, of een Netflix serie worden. Frank van Dongen begon in 2013 met het schrijven van de ‘Ontdekking van de Mens’ en dat is te zien. Eigenlijk zelfs eerder, in 2009, toen hij ‘Het Bouwplan’ schreef. Het beheerste zijn leven voor een volle tien jaar en zag het, de laatste jaren, steeds actueler worden. We mogen hopen dat het verhaal van onze wereld deze kant niet op gaat. Mijn tijd zal het nog wel duren, maar voor onze kinderen en kleinkinderen, zie ik het toch somber in. Niettemin is het voor een rechtgeaarde Fantastiek liefhebber, voorlopig nog wel in het Nederlandse taalgebied, een must, welhaast een plicht, om dit werk tot je te nemen! Het is groots en meeslepend!!! GROOTS!!!”
Heeft u mijn werk over het hoofd gezien, of is het een bewuste keuze geweest om er niets over te zeggen?
Ik zie uit naar uw reactie!
Met vriendelijke groet,
Frank van Dongen