literatuur
MANNETJES TUSSEN HEL EN PARADIJS. Over de populariteit van voetbalboeken
(Jaap Grave) ONS ERFDEEL – 2016, NR 2, PP. 102-111
Wie Nederland via Schiphol verlaat en voor vertrek naar de gate nog in een boekwinkel rondkijkt, ziet daar een genre liggen dat enkele jaren geleden nog marginaal was: boeken over voetballers, ex-voetballers en voetbaltrainers. De populariteit van dit genre blijkt ook uit de NS Publieksprijs, die in 2014 voor het tweede achtereenvolgende jaar werd toegekend aan Michel van Egmond, voor zijn biografie over Wim Kieft. Van zijn portret over René van der Gijp, dat onder de titel Gijp verscheen en de prijs een jaar eerder kreeg, werden inmiddels zo’n 400.000 exemplaren verkocht.
Het succes van voetbalboeken heeft veel te maken met de voortdurende aandacht: een groot aantal van die werken verschijnt bij uitgeverij Voetbal International/de Buitenspelers en Voetbal International is niet alleen een tijdschrift maar was ook een spraakmakend televisieprogramma, dat na de breuk met het weekblad onder een andere naam wordt uitgezonden. Hier en elders wordt aandacht besteed aan deze boeken en – niet onbelangrijk – zitten de personen aan wie ze zijn gewijd of die ze schrijven regelmatig aan tafel: de voetbalanalisten René van der Gijp, Wim Kieft, Johan Boskamp, Jan Mulder en Hugo Borst. Ook zijn er spelers – Andy van der Meijde en Fernando Ricksen – die hun veelbesproken voetballeven hebben laten opschrijven. Verder verschenen er recentelijk boeken over succesvolle spelers die nog actief zijn zoals Vincent Kompany, de aanvoerder van het Belgische elftal, en trainers als Louis van Gaal en Ronald Koeman. De boeken over hen zullen hier, aan de vooravond van het EK in Frankrijk, ter sprake komen.
"
Verder lezen?
Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.
Reactie plaatsen
Aanmelden