Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

HOOG SPEL. De foto’s van Erwin Olaf
0 Reacties
Voor abonnees
kunst

HOOG SPEL. De foto’s van Erwin Olaf

(Tineke Reijnders) Ons Erfdeel – 2014, nr 2, pp. 44-51

Dit is een artikel uit ons papieren archief

Het is alsof Erwin Olaf de Styx bevaart en in het voorbijgaan wat van de zilveren duisternis uit de onderwereld wegkaapt. Hij dompelt de panorama’s van het leven graag in funeraire kleuren. Hij heeft vaker een reeks gebaseerd op de complexe symfonieën van zwarten en grijzen. Maar zelden ontlokte hij zoveel kleurloze nuances aan het fotografische proces als in zijn recente reeks Berlin (2013). De dertien foto’s van deze in Berlijn gesitueerde serie zijn alle van een onverholen melancholie en ook als het kleurenfoto’s betreft onderhevig aan een ingetogen palet. We zijn maar een deur verwijderd van onttakeling en dood. Nu is Erwin Olaf altijd iemand geweest van uitersten, iemand die buitensporige schoonheid en intense belevenissen ensceneert, meestal op basis van intimiteit. Ditmaal is hij voor een aantal foto’s verder dan ooit doorgedrongen in de onpeilbare retoriek van het zwart. Het cahier Berlin spreekt in dit opzicht boekdelen.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.