Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Het jaar van “Alzheimer”. Het Vlaamse filmjaar 2003-2004
0 Reacties
Voor abonnees

Het jaar van “Alzheimer”. Het Vlaamse filmjaar 2003-2004

(Erik Martens) Ons Erfdeel - 2004, nr 4, pp. 591-595

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

Terwijl steeds minder Europeanen naar Europese films gaan kijken, toonden de Vlamingen zich in het jaar 2003-2004 zich precies erg geïnteresseerd in films van eigen bodem. Dat had vooral te maken met De zaak Alzheimer, de succesvolle film van Erik van Looy naar een boek van Jef Geeraerts.
Opvallend in de Vlaamse filmproductie 2003-2004 is de nauwe band tussen bioscoop en televisie. Vele Vlaamse films worden gemaakt door bekende mediafiguren als Jan Verheyen en Erik van Looy, vele acteurs in Vlaamse films spelen ook in bekende tv-series, vele kinder- en jeugdfilms zijn gebaseerd op tv-series voor jongeren (bijvoorbeeld de Kabouter Plop-film Plop en de toverstaf). Mislukte films in dit seizoen zijn volgens de auteur de Marc de Bel-verfilming De zusjes Kriegel en de Suske & Wiske-prent De duistere diamant. De prijs voor originaliteit gaat naar Steve+Sky van Felix van Groeningen. De auteur werpt ten slotte een blik naar de toekomst. Films van Lieven Debrauwer, Hilde van Mieghem en Rudolf Mestdagh die eind 2004 in première moeten gaan, lijken veelbelovend. Ook is het uitkijken naar de Vlaams-Nederlandse film “Erik en het kleine insectenboek”, naar een boek van Godfried Bomans.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.